Zašto su nam tinejdžeri kao 70-godišnjaci?

#Djeca #FizičkaAktivnost #Tinejdžeri

q7geoibiuyksxnjwkfua.jpg

Po tome koliko se (ne) kreću, tinejdžeri mogu stati rame uz rame sa ljudima u sedmoj deceniji.

Dok starije ljude u fizičkim aktivnostima sputavaju bolesti, mladi nemaju dovoljno energije jer ne spavaju dovoljno, pokazuje studija objavljena u magazinu “Preventivna medicina”.

Svjetska zdravstvena organizacija savetuje da djeca treba da vježbaju svaki dan po sat i to umjereno do intenzivno. Realnost je potpuno drugačija.

Među djecomod šest do 11 godina, svaki četvrti dječak i svaka druga djevojčica ne ispunjavaju kriterijume Svjetske zdravstvene organizacije. Tinejdžeri su još gori, pa svaki drugi dečak i čak 75 odsto tinejdžerki nijesu aktivni preporučenih sat dnevno.

Uređaji za bilježenje akrtivnosti koje su učesnici studije nosili pokazali su da su školarci najaktivniji od 14 do 18 časova što ne iznenađuje s obzirom da jutro i rano popodne provode u učionicama. To nije dobro, kažu stručnjaci koji savjetuju da se aktivnosti rasporede u toku cijelog dana.

Pročitajte još:   Predškolsko obrazovanje dostupno i djeci u udaljenim sredinama

Dugoročno rješenje za tinejdžere je promjena navika. Kako kažu stručnjaci, tinejdžeri ne vježbaju jer ne spavaju dovoljno, pa su samim tim i preumorni da bi bili fizički aktivni.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!