Znala je da će njena BEBA umrijeti čim se rodi, ali to je nije sprečilo da izgura trudnoću, a razlog će vas RASPLAKATI

Hejli Martin (30) iz Hala, istočni Jorkšir, otkrila je u 20. nedelji trudnoće da će njena beba umreti ili tokom porođaja ili nekoliko minuta po rođenju.

Lekari su joj ukazali da je bolje da prekine trudnoću kako bi izbegla traumu porođaja, međutim Hejli je odlučila da je iznese do kraja, kako bi donirala organe svoje ćerke drugim novorođenim bebama kojima je to potrebno.

Hejli i njen muž Skot (30) smatraju da će na taj način njihovo nerođeno dete živeti kroz bebe koje je spasila.

Nesebična majka, kojoj će verovatno indukovati porođaj na Božić, doniraće čak i jedan svoj bubreg u ime nerođene Ejve Džoj, čim se oporavi.

– Naše dete će umreti, ali ako možemo sačuvati život drugog deteta i poštedeti nekog tuge kroz koju mi prolazimo, vredeće svih ovih muka – rekla je Hejli, dodajući da ovo nije bila laka, ali je bila prava odluka.

Majka je takođe istakla da joj je ta odluka pomogla da se nosi sa svojom tugom.

– S obzirom da će njen deo nastaviti da živi, ona neće potpuno nestati. Biće živa u nekom drugom. To je njen božićni poklon drugim unesrećenim bebama. Želim da doniram i jedan svoj bubreg, jer će Ejva biti rođena bez ijednog. Želim da doniram jedan njoj u čast – navela je Hejli.

Ona i njen suprug, koji imaju troje dece, oduševili su se početkom godine kad su saznali za trudnoću. Međutim, nekoliko meseci kasnije, majka je osetila da nešto nije u redu, a stomak nije bio dovoljno velik. Kad su otišli na skeniranje u petom mesecu da otkriju pol deteta, saznali su da njihova beba neće preživeti. Ejva Džoj, kako su nazvali dete, ima redak genetski poremećaj agenezije bubrega, odnosno odsustva jednog ili oba ova organa.

Ovaj poremećaj je uvek fatalan i znači da beba nema bubrega ili bešiku i da nije okružena sa dovoljno plodove vode, što uzrokuje nerazvijena pluća.

– Vidim druge majke, srećne i uzbuđene, a ja sam tako tužna. Imam simptome zdrave trudnoće i mogu da osetim Ejvu u sebi, ali znam da je neću moći podizati. Kad samo prođem pored trudnice na ulici ili vidim bebe u supermarketu ne mogu da ne zaplačem. Ali, odlučna sam da stvorim nešto pozitivno iz ove agonije. Znam da će biti beba koje mogu dobiti šansu za život sa Ejvinim zdravim organima. Zašto bi umrle dve bebe ako jedna može da se spasi? – rekla je Hejli.

Ona je istakla da se trudi da bude pribrana, ali da se s vremena na vreme „raspadne i plače“, posebno kad joj nepoznati ljudi čestitaju na ulici ili u radnji na hrabrom činu.

Hejli nije sigurna koje će organi njihove ćerke moći da se doniraju, ali misle da su verovatno u pitanju njeni srčani zalisci, ćelije jetre i pankreasa.

Ona i njen muž planiraju da primaocima Ejvinih organa napišu pismo i zahvale im što pomažu da njihova ćerka živi kroz njih.

Hejlin muž kaže da je ona spavala sa belim ćebetom koji su kupili za bebu svake noći.

– Jedino što smo kupili Ejvi bilo je to ćebe. Dao sam ga Hejli. Spavala je sa njim svake noći otkako smo saznali loše vesti – rekao je Skot.

Ako Ejva ne umre tokom porođaja, lekari se nadaju da će Martinovi imati bar nekoliko trenutaka sa njom dok je još živa.

– Ako dobijem samo i sekundu da vidim kako otvara svoje male oči i gleda u mene, to će biti trenutak koji mi niko ne može oduzeti – rekla je Hejli.

Kad beba umre, njeni organi i tkivo će se odmah prikupiti, a telo će biti položeno u krevetić koji hladi kako bi roditelji mogli da se oproste sa detetom. Moći će da obuku bebu u njenu odeću, fotografišu je i budu pored nje.

Martinovi takođe planiraju da pokrenu dobrotvorni projekat u Ejvino ime, kako bi pomogli drugim roditeljima koji odluče da iznesu trudnoću uprkos fatalnoj dijagnozi.

– Svake noći kupam se s Ejvom. Ona me udara i kreće se više kad se kupam. Čitam joj i pevam. Radim sve što majka radi s bebom kad se rodi, samo što to radim sada – navela je Hejli.

Martinovi ne žele da ostalu svoju decu zaštite od tragedije i žele da im govore o njihovoj maloj sestri.

– Ejva će bez obzira na sve uvek biti moja ćerka i uvek će biti sestrica moje dece – istakla je Hejli.

blic.rs

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!