Bolest odlazi kada nestane potreba za njom

psihomatika.jpeg

Neki psihoterapeuti smatraju da skoro sve bolesti u osnovi imaju psihološki uzrok. A oficijelna medicina je zvanično priznala sedam bolesti u kojima je psihosomatski faktor vodeći. To je takozvana “čikaška sedmorka”.

Bolest se javlja kao način da se zadovolje potrebe koje na drugačiji način ne mogu biti zadovoljene.

Dakle, šta omogućava bolest?

1. O sebi se brine bez krivice

Ljekovi, sve vrste sredstava zaštite, skupe analize, procedure, ispitivanja, sve ovo vam je omogućeno, samo zato što ste bolesni.

Pokušajte istu tu sumu da potrošite na usluge stilista ili za masažu. Za nekoliko generacija žena to je nedopustljivo. Uvijek postoji nešto za šta je novac potrebniji.

2. Pravo na odmor

Paradoks je u tome, da većina savremenih žena, čak i ako su honorarci ili imaju klizno vrijeme i dalje žive po principu, koji glasi: “Žena samo u dva slučaja može ništa da ne radi, to su trudnoća i bolest”.

Cio naš sistem je zasnovan na ovom principu. Dijete ne može da ne ide u školu ako ono to ne želi. Postoji samo jedan razlog zašto ono može da izostane iz škole, to je bolest. Apsurdno, zar ne?!

3. Pravo na brigu bliskih

Mogućnost da se osjetiš ženom, o kojoj se brinu.

Pošto nije prihvatljivo, da se brine o “jakim, pametnim i uspješnim”, posebno o onima koji mogu da se brinu sami o sebi. Bolest daje pravo na brigu i nježnost.

Ako bliski nastave da ignorišu čak i te nedvosmislene molbe za pomoć, bolest napreduje, a u nekom trenutku ove molbe se moraju čuti. Dežurstvo u hitnoj će biti obezbijeđeno.

4. Pažnja porodice i prijatelja

Bolest je način da se osjećate posebno, vrijedni pažnje. O tebi diskutuju, pričaju o tebi. Postaješ “tema dana”. A što je komplikovanija i teža bolest, tim je više “ovog i onog”.

5. Poštovanje

​Čovjek koji preživljava strašnu patnju, zajedno sa sažaljenjem i saosjećanjem čak i sa mislima: “Bože me sačuvaj od ovoga …” izaziva strahopoštovanje i poštovanje.

Ako ono što radite u datom trenutku, iz nekog razloga, ne izaziva poštovanje (posebno kod vas samih), tada će ozbiljna bolest izazvati poštovanje.

Želju da se osjetite kao “heroj” niko vam neće osporiti.

​6. Mogućnost da se ne odluči to što treba da se odluči

Kada je dijete ozbiljno bolesno, ideja o razvodu treba da se odloži.

Sopstvena jaka bolest će primorati da se odlože novi projekti i promjena zanimanja. Dugogodišnja briga o bliskom čovjeku, dobar je razlog da se ne postavljaju pitanja ličnog života i karijere.

7. Mogućnost da se predahne, ne žuri, oslušne sebe

Za vrijeme bolesti život se drastično usporava i u prvi plan izlazi ono što je ranije ignorisano i nije primjećivano. Postaje važan svaki svoj udah, svaki svoj korak.

8. “Posljednja želja umirućeg”

Uobičajeno je da se želje bolesnog čovjeka ispoštuju, i bolesnik, konačno može primorati supružnika da popravi slavinu i da pričvrsti odvaljenu ručku na vratima. Da ne pominjemo druge više globalne zahtjeve.

9. Vidi svijet sa druge strane. Bolest omogućava da se dospije u drugu realnost

Ako ste nekoliko sati uzastopno gledali nabore tkanine na abažuru, ili razgledali figure čudnih životinja u sjenkama na plafonu, znate na šta mislimo. Kada jedina stvar koju možeš, je da gledaš satima u jedan kvadrat metar sa metar, tada se svijet ispoljava pred vama sa potpuno druge strane.

10. Preispitivanje života

Ozbiljna bolest primorava da se razmisli o tome, o čemu se ranije nije mislilo.

Kada postoji mogućnost da je možda to kraj, tada sva laž o sebi i svom životu negdje nestaje, a ti ostaješ sa istinom.
I u tom trenutku se dešava globalno preusmjeravanje sistema.

Ponovno ocjenjivanje cijelog svog života

Potrebe su takve stvari koje treba ostvariti. Pitanje je jedino na koji način. Ako odrasla osoba iz nekog razloga nije spremna da izloži svoje potrebe otvoreno, onda nesvjesno uključuje “teatar tijela” i ove potrebe će biti zadovoljene posredstvom manipulacije sa tijelom, to jest, bolesti.

Da se priznaju takve stvari, bez odgovarajuće spremnosti nemoguće je. Uključuje se jaka psihološka zaštita.

Zbog toga ima smisla postepeno pristupiti osvješćivanju:

1. Postavite sebi pitanje: Šta mi bolest omogućava da dobijem? Napravite iskren spisak, sa primjerima.

2. Proživite svaku stavku. Bez osuđivanja sebe, i sa priznavanjem tog svog načina da dobijete nešto veoma važno za sebe.

3. Dozvolite sebi da otvoreno u odnosima dobijete to isto, izložite svoje potrebe, govorite o njima. Priznavajući ih sebi.

Bolest odlazi tada, kada nestaje potreba za njom.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!