Mozak muškaraca je sklon sebičnosti, a mozak žena velikodušnosti

#Psihologija #Mozak #Muškarci #Žene

mozak_pixabay.jpg

Istraživanje univerziteta iz Ciriha pokazalo je da muški mozak nagrađuje sebično ponašanje, a ženski velikodušnost, prenosi Klix.ba.

U nizu bihevioralnih eksperimenata koji su često uključivali odluke o tome da li će s nekim podijeliti novac, naučnici su ispitivali koji se djelovi mozga aktiviraju kada se donose nesebične, a koji kada se donose sebične odluke.

U grupi od 56 muškaraca i žena otkrili su da centar mozga za nagradu, koji upravlja dopaminom za “ispravno” ponašanje, mnogo snažnije reaguje kod žena koje donose “prosocijalne” odluke, nego kod muškaraca.

S druge strane, dio mozga je mnogo jače reagovao na sebično ponašanje kod muškaraca nego kod žena. Drugim riječima, žene se nagrađuju zbog ljubaznosti i velikodušnosti, a muškarci zbog toga što su neljubazni i drski.

Naučnici su tada izveli drugi eksperiment u kojem su stratum neutralisali pomoću ljekova koji inhibiraju otpuštanje dopamina. Otkrili su da su žene počele da budu sebične, a muškarci velikodušni.

“Rezultati su pokazali da žene i muškarci velikodušnost obrađuju na različite načine. Naučnici bi u daljim istraživanjima trebalo ozbiljnije da shvate rodne razlike”, kazao je glavni istraživač Aleksander Soutsček.

Ipak, istraživač ističe da je malo vjerovatno da su razlike između muškog i ženskog mozga postojale inherentno i da su vjerovatno posljedica ukoreijnjenih društvenih stavova.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!