Naučite kako da se nosite sa životnim razočarenjima

5-ways-your-brain-orig.jpg

Može da potraje kraći, ali i veoma dug period. Ako potraje duže vrijeme, vodi u nova osjećanja samoprijekora, osuđivanja, pada samopouzdanja, tuge. A ako želimo na brzinu da se riješimo neprijatnosti, to nas vodi u poricanje, koje nam ne može donijeti ništa dobro.

Zato je važno da se pozabavimo ovom temom.

Četiri koraka ka oporavku

Da bismo uspješno izašli na kraj sa razočaranjem, obratimo pažnju na ova četiri koraka:

Prepoznajte razočaranje;
Oslobodite negativne emocije;
Razmotrite ponovo čitavu situaciju;
Uzmite korisno učenje.

Prepoznajte razočarenje

Iako djeluje da je to jedna emocija, već smo pomenuli da zapravo predstavlja skup različitih emocija. U engleskom jeziku, se čak navodi da su sinonimi za razočaranje tuga, kajanje i žaljenje.

Dakle, ako nakon nekog događaja, osjetite neprijatnost, jer vaša očekivanja nisu ispunjena, zapitajte se najprije – kakav mi je osjećaj u tijelu?

Prepoznajte fizičku manifestaciju svojih osjećanja. Razmislite, kada zatvorite oči, koja je to misao koja vam se prva pojavi? Kakvo ona osjećanje izaziva? Da li ima još nekih misli? Kakvi osjećaji njih prate? I tu ćete naći i tugu i gorčinu i kajanje i misli: “Šta mi je ovo trebalo… Koliko puta sam već… Dokle više ovako…“

Oslobodite negativne emocije

Um, tijelo i emocije čine jedinstveni sistem. Jednom, kada prepoznate misli koje vam prolaze u djelićima sekunde, kroz um i kako emocije, koje te misli izazivaju, djeluju na vaše tijelo, spremite se da se ovih emocija oslobodite.

Udahnite lagano i vizualizirajte ispred sebe masu (to može biti kugla tamne boje, ali i neki drugi oblik i boja, koji su vama bliski da zamislite). Dok izdišete, osjetite kako svojim dahom punite tu masu. Dah nosi sa sobom sve nakupljene negativne emocije, koje iz vašeg tijela prelaze u tu zamišljenu masu. Kada osjetite da ste je dovoljno napunili, u mislima je podignite visoko, prema suncu. Dopustite joj da se razloži, u potpunosti u zlatnim zracima sunca.

Duboko udahnite i izdahnite. Ono što možete da očekujete je fizičko rasterećenje, koje ćete vrlo brzo registrovati.

Ako vam je ova tehnika neobična, sjetite se kako ste se, kao dijete, igrali igre zamišljanja. Pustite mašti na volju i dozvolite sebi da isprobate nešto što vam može biti od velike koristi.

Razmotrite ponovo situaciju

Sada, kada su vam se misli slegle, a tijelo umirilo, pogledajte još jednom, šta se zapravo dogodilo. Obratite pažnju, koji je to tačan trenutak bio kada ste osjetili razočaranje.

Mi često previdimo da nečiji pogled ili riječ mogu, zapravo, da stvore taj neprijatan osjećaj. Ili naša misao, kako bi nešto moralo da izgleda i bude.

Uzmite korisno učenje

Nije bilo prijatno, ali šta ste naučili? Kako ćete se postaviti sljedeći put, kada se budete našli u sličnoj situaciji? Kakav stav ćete zauzeti prema osobi koja vas je razočarala? Šta ćete sami sebi reći?

Sve ove korake je važno sprovesti, kako bismo, u potpunosti, prošli kroz razočaranje i izašli iz njega mudriji, ali i spokojni.

Jer, duševni mir ne možemo zadobiti, ako poričemo svoja neprijatna osjećanja. Samo ako ih osvijestimo, proživimo, a onda otpustimo, uspjećemo da se fokusiramo na ono što možemo da promijenimo, kako bismo živjeli kvalitetan, ispunjen život.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!