Nikada nemojte žaliti zbog ovih životnih koraka

#Psihologija #Odluke #Život

happiness-feature.png

Životni putevi nas mogu odvesti bilo gdje, dok su greške tu da nas nauče nečemu…

Često se dešava da se zbog određenih pogrešnih izbora kajemo dugo vremena. Naravno, u redu je razmišljati o tome i pitati se zašto ste tako odlučili u tom trenutku, ali takve odluke ne treba da vas sprečavaju da krenete dalje i počnete da radite na sebi. Na ovakve stvari gledajte kao na greške koje će vas nečemu naučiti i koje će vam dati dovoljno snage i bistrine za život u budućnosti.

Izdvojili smo tri “životne greške” zbog kojih se mnogi kaju, a ne bi trebalo. Pročitajte ih i počnite da razmišljate iz drugog ugla, sigurno će vam pomoći da se otisnete od tačke u kojoj se nalazite duže vrijeme i počnete da gledate samo unaprijed.

Znate da kažete “ne”

Reći “ne” je naročito teško ljudima koji su duži vremenski period u vašim životima, bilo da su u pitanju članovi porodice ili nekog iza užeg kruga prijatelja. Odbiti nekog i iskreno mu objasniti zašto nešto ne želite je sasvim normalna stvar koju mnoge osobe ne znaju da rade. Nekad je zaista potrebno staviti sebe na prvo mjesto, a zatim druge. To što ste vi dobri i imate razvijenu empatiju ne znači da svakome morate da kažete “da” i dozvoljavate da vas koristi. Ovo je još jedan životni korak koji bi svi trebalo da znamo, pa nema potrebe da se kajete jer ste nekoga odbili i rekli mu jasno “ne”!

Zaljubljenost u pogrešnu osobu

Zaljubiti se u nekoga je vrlo lako, naročito ako ima atraktivan izgled. Mnogim ženama se dešava da izaberu pogrešnog muškarca koji ih ne zaslužuje jer iznova i iznova misle da će se on promijeniti ili da će mu ona sama pomoći da postane bolji čovjek. To može svakome da se desi. Ipak, definitivni kraj se dešava kada “kap prelije čašu” – zbog prevare ili previše lošeg ponašanja. Ali, iz ovoga možete izvući pozitivnu stvar, nećete se više lako zaljubljivati, daćete sebi vremena da se upoznate sa osobom, ali i da prepoznate onoga ko vas zaslužuje. Cijenićete više sebe i nećete trpjeti da vas bilo ko tretira onako kako ne zaslužujete. Zato se ne treba kajati zbog “propalih ljubavi”.

Otkaz na poslu

Živimo u vremenu gdje je teško naći posao. Lako se pronalaze sitni, “studentski” poslovi, dok se već za veće mjesto traže i kvalifikacije. Zato se davanje otkaza u većini slučajeva osuđuje kao korak koji je apsolutno nepotreban ako imate dobar posao. Međutim, niko ne gleda kako se vi osjećate dok radite, da li vam odgovara plata i kako utiče na vaš lični život.

Ako niste zadovoljni poslom na kojem radite, bilo da je u pitanju plata ili ophođenje kolega prema vama, normalno je potražiti drugi posao na kom će vam biti mnogo bolje i prijatnije. Zato se nikada ne treba kajati ako učinite korak koji će biti bolji za vas. Drugi uvijek mogu da pričaju šta žele.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!