Pet navika opasnijih od pušenja

#Psihologija #Navike

vid3jrg23mj4bscqzlfd.jpg

Naučnici su sastavili spisak od nekoliko stvari koje su još štetnije od pušenja, a nismo ni svjesni toga.

Svijest o štetnosti pušenja globalno je sve rasprostranjenija, međutim, moderno vrijeme donosi niz faktora koji pušenje postupno pomjeraju sa vrha liste smrtonosnih navika, upozoravaju američki naučnici.

Usamljenost – Novija istraživanja pokazuju da je socijalna izolacija jednako štetna po vaše zdravlje kao i ostale stvari na vrhu te liste, prenosi Independent.

Društvene mreže i sve ređe druženje “uživo” sa prijateljima i kolegama doveli su do toga da usamljenost poprima razmjere epidemije.

Profesorka psihologije na Univerzitetu Brigam Jang, Džulijana Holt-Lunstad, kaže da je učinak usamljenosti na smanjenje životnog vijeka – kao da pojedinac dnevno popuši petnaest cigareta.

Sjedenje – Sjedenje kao način života tokom čitavog dana povećava rizik od oboljevanja od više vrsta raka, pokazalo je istraživanje iz 2014. godine.

Svaka dodatna dva sata sjedenja povećavaju rizik od oboljevanja od raka debelog crijeva ili raka pluća, bez obzira na to vježba li pojedinac tokom dana.

Čak i uz redovno vježbanje, sjedenje duže od osam sati dnevno povećava rizik od različitih zdravstvenih problema.

Manjak sna – Američki naučnici ustanovili su da 50 do 70 milona stanovnika SAD pati od poremećaja spavanja. Nedovoljna količina sna, upozorio je 2015. godine profesor Valerij Gafarov, povećava rizik od moždanog i srčanog udara u jednakoj mjeri kao i svakodnevno pušenje.

Solarijum – Iako se korišenje solarijuma čini kao varijanta sunčanja koju imamo pod kontrolom, može biti jednako opasno za organizam kao pušenje.

Dermatolozi su još 2014. godine dokazali da preterano korišćenje solarijuma izaziva više slučajeva raka kože nego što pušenje izazove slučajeva raka pluća.

Nezdrava ishrana – Slatka i prerađena hrana bogata zasićenim masnim kiselinama utiče na razvoj potencijalno smrtonosnih bolesti, poput pušenja. Godine 2016. naučnici koji se bave istraživanjem smrtnih slučajeva kao posljedice loše ishrane, zaključili su da je stopa smrtnosti premašila one od alkohola, droge i duvana.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!