Previsoka očekivanja – ko visoko leti, nisko pada

Jeste li nekad pomislili da se svakodnevica, a zatim i život, svode na očekivanja? Stalno nešto očekujemo. Od sebe ili drugih. Stalno se od nas nešto očekuje. Uspjeh u školi, na fakultetu, na emotivnom i poslovnom planu. Kada osjećaj ličnog zadovoljstva mjerite isključivo prema svojim dostignućima, teško je biti srećan.

Razlog je jednostavan. Uvijek postoji još nešto što bi mogli postići. Ukoliko razmišljate na ovakav način, vrijeme je da se zapitate. Da li ste se zapetljali u mrežu previsokih očekivanja? Da li su dostignuća na bilo kom polju mjerilo vaše vrednosti? I konačno, kako promjeniti ovaj, očito pogrešan stav?

Foto: https://m.cdm.me

Da bi riješili bilo koji problem, potrebno je naći korjen istog. Život se odvija brzo, stalno u trci sa vremenom i drugima. Sa vremenom kako bi stigli da završimo sve što smo zacrtali. U toku dana, mjeseca, godine. Sa drugima kako bismo bili jednaki ili priznajmo, bolji. Obratite pažnju na dva faktora: ambiciju i osjećaj lične vrednosti. Ambicija sama po sebi nije negativna. Štaviše, potrebna je kako bi razvili i unapredili lične potencijale. Međutim, kada je uspjeh na poslu ili drugim poljima jedino što nas ispunjava, ambicija postaje nezdrava i loša po naše viđenje sebe.

Foto: https://www.zdravikutak.com

Sada dolazimo do drugog faktora. Osjećaja lične vrijednosti. Ovaj osjećaj biva narušen kada se ocjenjujete isključivo po onome što postignete. Tada i najmanji propust, i nemogućnost da obaveze završite u planiranom roku i na planirani način, izaziva nezadovoljstvo. Zato je važno da ovakvom načinu razmišljanja stanete na put. Odlučno i bez oklijevanja. Naučite da cjenite i prihvatate sebe onakvima kakvi jeste, a previsoka, i nekad nerealna očekivanja, pustite niz vodu.

U redu je imati ciljeve, raditi na sebi i svojim ambicijama. Ali je jednako važno da sebi pružite podršku. Kada sve ide po planu, ali i kada planovi propadnu. Imate pravo na grešku. Imate šansu da svaki put iznova pokušate. Imate obavezu da sebi budete prijatelj, a ne prekorni sudija. Jer bilo kako bilo, na kraju dana, ostajete sami sa sobom. Tada svi mogući uspjesi ne znače mnogo.

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar