Stručnjaci savjetuju da naučimo kako da ćaskamo

#Psihologija #Ćaskanje #Razgovor #Stručnjaci

zp-umece-caskanja-shutters_620x0.jpg

Savremeni život zahtijeva od nas da usavršimo vještinu ćaskanja kojoj, nažalost, nismo svi vični, pa smo nerijetko svedoci (i junaci) neprijatne tišine koju ne znamo kako da prekinemo. Srećom, ovaj problem lako možete prevazići ukoliko se pridržavate pravila “30 odsto novih informacija”, uvjeravaju stručnjaci. To zapravo znači da dok razgovarate uvijek pružite sagovorniku novu informaciju. Naravno, teško je u trenu matematički izmjeriti koliko ste novih informacija dali, ali gledajte da ne ponavljate samo ono što sagovornik kaže.

Na primjer, ako se sagovornik požali: “Ne mogu više da podnesem ove klimatske promjene”, nemojte uzvratiti sa: “Da, vrijeme je stvarno postalo nepodnošljivo”, nego kažite: “Za sljedeću nedjelju najavljuju novi talas tropskih vrućina, ali dobro je da kod nas nema orkanskih oluja ili, ne daj Bože, uragana”. Tako će se razgovor razvijati. Ne smijete dati ni sve informacije odjednom, jer sagovornik neće imati šta da doda i izgledaće kao da i ne želite da ga saslušate. Zato je važno biti umjeren.

Da bi ovo pravilo važilo, obje strane moraju da budu zainteresovane za razgovor, a tema treba da bude odgovarajuća. Mada, dobar sagovornik će od svake teme napraviti pravu temu, tvrde eksperti.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!