Trikovi koji će vam pomoći da otkrijete kada vas neko laže

o-THE-LYING-GAME-CANCELED-facebook.jpg

Sigurno ste imali osjećaj da tokom razgovora sa nekim osjetite da vas lažu, ali ne znate kako da budete 100 % sigurni. Niste jedini.

Svi lažu do određene granice, i većina tek malo izmijeni istinu ne bi li im život bio lakši. Međutim, postoji velika razlika između nevinih laži i onih velikih koje utiču na život. Zbog toga je potrebno umjeti prepoznati kada vas neko laže, ali to zahtijeva određene vještine.

Doktorka Elen Hindriksen, klinički psiholog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Stenford, otkrila je sedam najčešćih pokazatelja koji otkrivaju lažove.

1. Zadovoljstvo ili smiješak kog osoba nije ni svjesna, a koje pokazuje kada je uspješno izmanipulisala nekim ili se izvukla slagavši. Ovaj znak je skoro neprimjetan, gotovo potisnut i javlja se u potpuno neprimjerenom trenutku.

2. Nepovezani pokreti ili govor tijela koji se razlikuje od onoga što osoba govori. Slijeganje ramenima ili neznatno odmahivanje glavom dok neko govori čvrstim i potvrdnim tonom vjerovatni su znaci da pričaju laži.

3. Prekidanje ili izbjegavanje pogleda znaci su da je osobi koja vas laže neprijatno da vas gleda dok razgovra sa vama. Zbog toga skreće pogled i zuri u daljinu.

4. Složene rečenice i mnogo detalja za situacije koje se u par riječi mogu opisati. Na primjer, umjesto da neko kaže: ‘Nisam te prevario’, on će reći nešto poput: ‘S obzirom na moje ponašanje tokom cijele naše veze, smiješno je što uopšte pretpostavljaš da bih ikada mogao ili želio da imam seksualni odnos sa nekim ko nisi ti’.

5. Drže se scenarija, pričajući složene laži po strogo hronološkom redosljedu. Hindriksenova napominje da lažovi uvježbavaju svoju priču od početka do kraja, pa ih možete izbaciti iz ritma ako im zatražite da se sjete nekog nepovezanog detalja.

6. Udaljavaju se od teme ili koriste fraze i imenice kojima izbjegavaju da budu konkretni, kako što su ‘onaj čovjek’, ili ‘ona žena’ umjesto punih imena. Lažovi takođe izbjegavaju korišćenje imenice ‘ja’.

7. Hendriksenova ovu tehniku naziva ‘efekat prodavca polovnih automobila’ ili trud da djelujete što pouzdanije dok izgovarate prave riječi i smješkate se kad treba, često uz preuveličavanje i lažni osmijeh.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!