Upoređivanje sa drugima nije dobra stvar

gimnazijalci.jpg

Upoređivanje s drugima sigurno neće učiniti da se osjećaš zadovoljnije sobom. Uvijek ćeš naći nekoga ko je – pametniji, uspješniji, snalažljiviji, duhovitiji, ljepši od tebe, zbog čega ćeš se osjećati loše u svojoj koži.

Upoređivanje s drugima može uzrokovati i depresiju, pa evo nekoliko razloga zbog kojih to nikako ne bi trebalo da radiš.

Prestani da kritikuješ – ako manje kritikuješ druge, manje ćeš kritikovati sebe. Umjesto da vidiš samo negativne osobine, potrudi se da u svima vidiš nešto dobro. Na isti način posmatraj i sebe, izdvajaj svoje vrline i ponosi se njima.

Ničiji život nije savršen – možda ti se čini da su svi drugi srećni, jer ih stalno viđaš nasmijane, ali kako možeš da budeš siguran da osmijeh nije samo maska? Ne možeš da znaš šta se krije ispod površine, a ako idealizuješ druge, vjerovatno smatraš da ti nikada nećeš biti takav. Ali, pri tome zaboravljaš da svi imamo probleme i da ničiji život nije savršen.

Upoređuj se samo sa sobom – umjesto da stalno gledaš šta drugi rade, posveti se sebi. Upoređuj svoju prošlost i sadašnjost kako bi se uverio da si se promijenio, napredovao, sazreo. Ovakvo upoređivanje učiniće da se osjećaš srećnije i zadovoljnije.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!