Zašto vam Bog ne da ono za šta ga molite

#Psihologija #Molitva

molitva.jpg

Starac Pajsije Svetogorac kaže da ukoliko je smirenoumlje naš jedini cilj, Bog će nam sve ostalo dati “besplatno.”

“Kada Bog vidi da smo gordi i nadmeni, On dopušta da se u našem životu pojave iskušenja. On će ih ukloniti tek onda kada vidi da smo se smirili.

Bog bezgranično voli čovjeka. Njemu su vrlo dobro poznati problemi svakoga od nas i želi da nam pomogne i prije nego što ga zamolimo za to. Budući da je svemoćan, nema teškoće koju Bog ne može prevazići, izuzev jedne.

Teškoća sa kojom se Bog suočava, i ja to ponavljam, jeste samo jedna, tj. On nam „ne može“ pomoći ukoliko naša duša nije smirena. Bog „tuguje“ jer vidi Svoje stvorenje kako pati, a “ne može” da mu ponudi bilo kakvu pomoć. Ako nešto i ponudi, to će (čovjeku) naškoditi, budući da njegov um nije smiren.

Pročitajte još:   Evo zašto nije moguće riješiti se napornih ljudi

Šta god da se dogodi čovjeku, zavisi isključivo od njegovog smirenoumlja. Mi, na primjer, vidimo kako se čovjek bori i na kraju biva potčinjen nekoj svojoj strasti. Bog dopušta da se to dogodi samo iz jednog razloga, odnosno, zato što je njegova duša ispunjena sujetnim pomislima i gordošću. Čovjek možda mrzi tu strast i naporno se trudi da je se oslobodi. On, međutim, ništa neće postići jer mu Bog ne pomaže i neće mu ni pomoći sve dok ne stekne smirenoumlje.

Iako čovjek mrzi tu posebnu strast, potčinjen je svojoj gordosti, a to je strast koja ga uvodi u sve ostale strasti.

“Gordost je uzrok svake strasti”, kaže Sveti Jovan Lestvičnik. Čovjek bi želio da duhovno napreduje i moli Boga da mu podari ljubav, molitvu, poslušanje i sve ostale vrline. Moramo biti svjesni da nam, bez obzira koliko se trudimo, Bog neće podariti ono za šta ga molimo sve dok ne zadobijemo smirenoumlje.

Pročitajte još:   Zašto smo emotivno vezani za svoju omiljenu šolju?

Ukoliko je smirenoumlje naš jedini cilj, Bog će nam sve ostalo dati “besplatno.”

Bog od nas želi i zahtijeva samo jednu stvar, a to je naše smirenje.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!