Barselona želi manje turista

  36

  #BrojTurista #DvijeGodine #SagradaFamilia

  U zadnje vrijeme stanovnici poznatih turističkih odredišta sve više i više se bune protiv masovnog turizma. Tako su prije nekoliko mjeseci svoje nezadovoljstvo izrazili stanovnici Venecije, a zadnjih nekoliko godina bunt protiv turista prisutan je i u gradu velikog Antonija Gaudija, Barseloni.

  Sagrada Familia

  Naime, uprkos velikom novcu koji grad ostvaruje zahvaljujući turizmu, lokalnom stanovništvu sve više i više smeta masovnost turizma u Barseloni. Na primjer, prošle godine Barelonu je posjetilo 32 miliona turista, što je za grad od 1,5 milion stanovnika, po mišljenju njegovih građana, pretjerano.

  Masovni turizam takođe je doveo do nekoliko negativnih stvari, prije svega povećanja cijena zakupa, ali i prodaje stanova. Tako su mnogi stanovnici zbog skupoće odlučili da presele u periferne djelove grada. Na kraju krajeva, i anketa sprovedena među građanima nije kao prvi problem istakla nezaposlenost, već turizam.

  Placa Espanya

  Gradonačelnica Ana Kolaum odlučila je da stane na kraj masovnom turizmu, rekavši jasno i glasno da „neće dozvoliti da ponos Katalonije završi poput Venecije“. Otkad je prije dvije godine preuzela upravljanje gradom, uvela je nekoliko mjera, među kojima je limitiranje broja turista koji mogu posjetiti slavnu tržnicu La Bukeria, ali i naplaćivanje visokih kazni servisima poput Airbnb i HomeAway, koji nemaju potrebnu licencu.

  A sad je donesen još jedan zakon koji bi dodatno trebalo da ograniči broj turista u gradu. Zakon ne dozvoljava izgradnju novih hotela i licenciranje privatnih iznajmljivača, a ideja je da se sprovodi sve dok se broj turista u gradu ne smanji.

  Casa Mila

  Zakon je naišao na brojne kritike hotelijera i biznismena, koji smatraju da hoteli nijesu problem, jer u hotelima godišnje odsjedne tek četvrtina ukupnog broja turista.

  U svakom slučaju zanimljivo, jer dok se gradovi uglavnom otimaju za turiste, Barselona ih ima toliko da njihov broj želi da smanji. Hoće li u tome uspjeti, pokazaće vrijeme, a vi požurite da istražite grad prije nego što se donesu još neki ograničavajući zakoni.

  Foto: Pixabay

  Izvor: Radio Televizija Crne Gore