Da li ste znali priču o Danilovom mostu na Rijeci Crnojevića?

  #Zanimljivosti #DanilovMost #RijekaCrnojevića

  CRW_7079-01-1000x500.jpg

  Danilov most na Rijeci Crnojevića podigao je crnogorski knjaz Danilo I Petrović 1855. godine u slavu svog oca Stanka.

  Foto: City magazin

  Most je predstavljao vezu, između jednog od tada najzanačajnijih crnogorskih naselja Rijeke Crnojevića i starog grada Oboda, sjedišta vladara iz crnogorske dinastije Crnojević, poznatog po tome i što je u njemu potkraj 15. vijeka radila prva štamparija na prostorima Zapadnog Balkana (prva kod Južnih Slovena).

  U narodu je ovaj most bio poznat kao Danilov most ili Mostina (veliki most), jer je za ondašnje crnogorske prilike bio prilično velikih dimenzija.

  Foto: City magazin

  Ima dva velika polukružna otvora – svoda i dva manja olakšavajuća od kojih se jedan nalazi u sredini, a drugi na desnoj obali rijeke. Sa uzvodne strane, ispod središnjeg olakšavajućeg otvora, nalazi se trouglasti ledobran, dok je sa nizvodne veliki kameni blok. Ograda je od kamena, građena je nešto kasnije od mosta, a visoka je oko jedan metar.

  Pročitajte još:   Tužna uspovijest momka koji je napustio svoju domovinu: “Nedostaje mi miris moga doma…”

  Rijeka Crnojevića je danas vrlo popularno odredište turista, posebno tokom proljeća, ljeta i jeseni.

  Foto: City magazin

  Do Rijeke Crnojevića stiže se kada, poslije petnaestak kilometara skrenete desno sa magistralnog puta Cetinje-Podgorica, ili sa primorja prođete kroz tunel Sozina kod Sutomora, nadomak Bara i zatim poslije nekoliko kilometara kod Virpazara skrenete lijevo.

  Ovaj drugi put je seoskog karaktera, nije jednostavan, ali je izuzetno zanimljiv i sa njega se pružaju predivni pogledi na Skadarsko jezero i okolinu.

  Izvor: Cafe Del Montenegro

  Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

  Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!