Na ostrvo Nihau se dolazi samo na poziv

  #ElektričnaEnergija #PopisStanovništva

  Tu nema izgrađenih ulica, hotela ni supermarketa. Jednom nedjeljno pristaje brod koji vozi potrebne namirnice, a za slučaj opasnosti, na raspolaganju je helikopter vlasnika. Konji i bicikli su glavna transportna sredstva.

  Ostrvo Nihau (Foto: Facebook)

  Na prvi pogled Nihau djeluje kao idealno mjesto za odmor. To je najmanje naseljeno ostrvo na Havajima, a prostire se na oko 180 kvadratnih kilometara uz zapadnu obalu Kauaija.

  U ovom tropskom raju okruženom Tihim okeanom temperature su tokom cijele godine između 20 i 30 stepeni Celzijusa, a plaže su prepune rijetkih školjki.

  Međutim, samo rijetki ga mogu posjetiti. Naziva se zabranjenim ostrvom jer je u privatnom vlasništvu, a do njega se stiže samo na poziv.

  Kralj Kamehameha IV prodao je Nihau 1863. godine Elizabet Sinkler za 10.000 američkih dolara, a njeni nasljednici – porodica Robinson – upravljaju ostrvom već više od stotinu godina.

  Popis stanovništva iz 2009. godine pokazuje da na ostrvu živi 130 osoba, ali je moguće da je broj u međuvremenu dostigao 250.

  Tu nema izgrađenih ulica, hotela ni supermarketa. Jednom nedjeljno na Nihau pristaje brod koji vozi potrebne namirnice, a za slučaj opasnosti, na raspolaganju je helikopter vlasnika. Konji i bicikli su glavna transportna sredstva.

  Stanovnici nemaju mobilne telefone ni vodoinstalacije, a električna energija dobija se preko solarnih panela.

  Vlasnici žele da održe havajsku kulturu, pa je Nihau jedino ostrvo u Havajima na kom samo rijetki govore engleskim jezikom.

  Izvor: Radio Televizija Crne Gore

  Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!