Bob Geldof vratio nagradu koju je dobila i Aung San Su Ći

#Showbiz #AungSanSuĆi #BobGeldof

98d7f3641ab7b86e892bf045571424698a2ee920_field_mise_en_avant_principale_1.jpg

Irski muzičar i aktivista u borbi protiv siromaštva u svijetu Bob Geldof vratio je svom rodnom gradu nagradu “Sloboda grada Dablina” i rekao da je ne može zadržati s obzirom na to da je tu nagradu dobila i mjanmarska čelnica Aung San Su Ći, prenosi Hina.

Više od 600.000 muslimana iz mjanmarske pokrajine Rakajn prebjeglo je u izbjegličke logore u Bangladeš nakon vojnih operacija koje je UN opisao kao operacije etničkog čišćenja, a Mjanmar ih je preduzeo nakon napada militanata Rohindža.

Stanje s muslimanima Rohindža izazvalo je ogorčenost širom svijeta pa je bilo poziva da se Su Ći oduzme Nobelova nagrada za mir koju je dobila 1991. jer nije osudila mjanmarske vojne akcije.

“Vrlo sam ponosan Dablinac, ali ne mogu pod punom sviješću i dalje biti nosilac nagrade koju i dalje ima Aung San Su Ći”, rekao je u izjavi Geldof.

“Ukratko, ne želim ni na koji način biti povezan sa osobom koja je trenutno upletena u masovno etničko čišćenje naroda Rohindža iz sjeverozapadne Burme”, dodao je.

Su Ći, prethodno nagrađena za aktivizam na polju ljudskih prava, bila je u kućnom pritvoru kada je dobila Nagradu grada Dablina 1999. koju je javno primila u Irskoj 2012, dvije godine nakon puštanja na slobodu.

Prošlog mjeseca sličnu nagradu oduzeo joj je britanski Univerzitet Oksford, gdje je studirala.

Drugi strani dobitnici Slobode Dablina, otkad je prvi put nagrada uručena 1876, jesu Džon F. Kenedi, Nelson Mandela i Mihail Gorbačov.

Geldof, bivši pjevač grupe Boomtown Rats, nagradu je dobio 2005. kao priznanje za svoj humanitarni rad koji uključuje organizaciju Live Aid koncerta 1985. na kojemu se okupilo prema procjenama 1,5 milijardi ljudi, te za doprinos u pomoći gladnima i bolesnima u Etiopiji.

“Njena povezanost s našim gradom sramotna je za sve nas”, istakao je Geldof i nastavio: “Mi smo je nagradili, a sada nas je zgrozila i osramotila”.

U trenutku kad joj odbor oduzme nagradu, spreman sam nagradu ponovo da prihvatim, kazao je on i dodao: “Molim vas, prihvatite ovaj mali gest uz tugu koju osjećam zbog toga”.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!