„Petrovac je moje utočište“: Vlado Georgijev i šta ga vraća Crnoj Gori

Romantičar koji svojom muzikom liječi slomljena srca važi za jednog od najkompletnijih muzičara s naših prostora. Dovoljno je reći samo Barba i već svi znaju da se radi o kantautoru, Vladi Georgievom. Rodio se i odrastao u Crnoj Gori, u Herceg Novom, a ljubav prema muzici odvela ga je u Beograd gdje sada živi i radi. Georgiev je, kako mnogi tvrde, čovjek principa i neko ko nikad nije dozvolio da ga popularnost i slava ponesu i promijene.

Nekadašnji “vječiti neženja“, danas je otac djevojčice Sofije koju je dobio iz veze sa izabranicom Milicom Samardžijom. Ćerkica je osvojila njegovo srce i promijenila njegov život u potpunosti. Vlado nije od onih javnih ličnosti koje vole da govore o svom privatnom životu, te je tokom svoje dugogodišnje karijere izbjegavao da svoju intimu iznosi u javnost. Ipak, za čitaoce City Magazine Montenegro na početku razgovora je otkrio na koga liči njegova ćerkica Sofija.

-Sofija je ista ja kad sam bio beba, baš liči na mene. Doduše, ima nos na mamu, što je veoma dobro. Lijepa je kao lutka, obožavam je – rekao je Vlado, ne želeći previše da otkriva detalje koje, kako kaže, ljubomorno čuva samo za sebe.

Ipak, ovaj poznati muzičar i te kako voli da priča o moru, muzici i crnogorskom primorju, pa je tako za sve  čitaoce otkrio šta je ono što ga vraća Crnoj Gori, te da s punim pravom nosi nadimak – Barba.

  • Prelaskom iz Crne Gore u Srbiju udaljili ste se od mora, lijepog vremena, ribarenja, starog grada… Koliko vam se u stvari život promijenio?

 

– U Beograd sam došao još za vrijeme srednje škole, a kasnije i studija. Ono što svakako moram da istaknem, jeste da se ja nijesam udaljio od svojih korijena, te da svaku priliku koristim da posjetim rodni grad i odem do Herceg Novog. Crna Gora jeste prelijepa, ali ne morate baš toliko da pretjerujete kad je lijepo vrijeme u pitanju, pa nismo na Kostarici. Onaj naš čuveni jugo kad se zimi izmiješa sa kišom, bude neprevaziđeno dosadan i težak. S druge strane, veoma je interesantno da mi ni to ne smeta kad sam u Crnoj Gori.

  • Čitali smo da su vaše najveće ljubavi more i muzika. Kako izgleda jedan vaš dan kada ste u Herceg Novom?

 

– Muzika i more, to je stvarno vrhunski spoj. Kad sam na odmoru, stalno sam na brodu s prijateljima i porodicom. Preko zime sjedim na starim pozicijama jer se neke stvari vrlo sporo mijenjaju u našem malom mjestu. Ipak, ja se trudim da se nešto dešava, izmišljam razne povode za neka dešavanja, pa makar to bili i banalni ručkovi, šetnja, izleti…

  • Gdje vodite goste kad dođu iz inostranstva kod vas u Crnu Goru? Koji su to restorani, plaže?

– Moram priznati da je to teško pitanje. Ipak, ima zaista predivnih mjesta u Crnoj Gori koje bih mogao da izdvojim. Između ostalog, tu su Ribarsko selo u Žanjicama, Rose, Oblatno, Bigova, Rafailovići, Porto Montenegro. Kad sam ja u pitanju, onda prvenstvo dajem onim destinacijama koje uglavnom mogu da se što više obiđu brodom, jer je to moja velika pasija.

  • Nadimak Barba vas prati od početka karijere. Da li se zaista osjećate kao neki zapovjednik broda i da li znate kuda biste sve mogli odvesti taj brod?

– Kao dijete mnogo vremena provodio sam u gradskoj luci, tako da sam postao i njihova maskota, ako tako mogu da kažem. Tu su me kapetani i barbe s kojima sam provodio dosta vremena prozvali tako, pričajući u šali da ću jednog dana i ja postati kapetan. Kasnije su to prihvatili i moji prijatelji, i evo, ostade to moj nadimak. A nisam ni loš kapetan. Oplovio sam Jadransko more, Albaniju, Grčku (Jonsko i Egejsko more), Tursku, Crno more, Dunav. Na kraju sam došao brodom u Beograd iz Herceg Novog. Zvuči suludo, ali to je bila avantura od 52 dana koja se pamti. Planiram ove godine opet krstariti po Jadranu, biti u Crnoj Gori cijelo ljeto i obići jug Italije, Siciliju, Maltu.

  • Koji vam je omiljeni primorski grad, pored Herceg Novog?

– Petrovac. Volim tamo da provodim vrijeme sa svojim prijateljima.

  • Da li se bavite nekim ekstremnim sportovima?

– U slobodno vrijeme bavim se nautikom, motociklizmom i fotografijom. A što se tiče konkretnih ekstremnih sportova, mogu da kažem da volim da se oprobam u njima uvek kad imam priliku, ali ne pretjerujem.

  • Kako biste opisali crnogorsko primorje u nekoliko rečenica?

Prelijepo. Kratka obala, ali predivna. Jedino što zamjeram jeste ta nekontrolisana gradnja i soliteri koji se pojavljuju na pjeni od mora. To je nedopustivo. To je devastacija obale.

  • Da li posjećujete festival Budva Grad teatar?

Kad god sam u prilici. Smatram da našoj zemlji fali više takvih festivala, koji nisu zanimljivi samo domaćoj publici, već i strancima koji posjećuju Crnu Goru. Kultura je nešto čega nikad nije previše, ako se takve stvari uopšte i dovode u pitanje. Veliki sam ljubitelj pozorišta i uživam da gledam predstave.

Izvor: City Magazine Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!