Bašta koju krase hiljade lala

Holandski Keukenhof, smatra se najvećim vrtom tulipana (lala) na svijetu, a ove godine posjetioce dočekuje s temom ”Romansa u cvijeću“.

Foto: AnadolijaFoto: Foto: Anadolija

Smješten nedaleko od grada Lise, Keukenhof svake godine privlači ne samo predstavnike poslovnog svijeta vrtlarstva nego i brojne fotografe, ali i druge ljubitelje cvijeća. Park je dobio ime po dvorcu Keukenhof.

Manifestacija zbog kratkog vijeka trajanja tulipana, bude otvoren od kraja marta do sredine petog mjeseca, a ovogodišnje izdanje traje do 13. maja.

Fokus parka je na gotovo sedam miliona jedinki cvijeća, što omogućava brojnim kompanijama da predstave svoj živopisni katalog. Oko 500 uzgajača ima priliku izložiti široku paletu cvijeća.

Foto: AnadolijaFoto: Foto: Anadolija

Tim stručnjaka nastoji svakom izlagaču omogućiti poseban potrebni prostor.

Oko 20 uzgajivača 1949. godine došlo je na ideju da organiziraju manifestaciju u obliku izložbe cvijeća, što je bio signal za nastanak Keukenhofa u vidu proljećnog parka.

Za javnost je otvoren 1950. godine i odmah zabilježio veliki uspjeh, kada ga je posjetilo oko 236.000 ljudi. Ove godine organizira se 69 izdanje, a organizatori i ovog puta očekuju veliki broj posjetilaca.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!