Bez rezervacija, najava i plaćanja

#60Godina

Umjetnička komuna La Barca prava je utopija za njene stanovnike. Nastala je u napuštenom srednjovjekovnom selu na vrhu brda u blizini Sanrema. Bussana Vecchia, mjesto koje je uništio zemljotres 1887. godine, a oni koji su ga preživjeli preselili su se u grad, dok je Sanremo mjesto proglasio nenaseljivim.

Foto: Fejsbuk

I tako je to bilo idućih 60 godina, dok umjetnici nijesu počeli dolaziti i graditi svoju umjetničku utopiju.

Tokom 1970-ih ponovno je proradio sistem kanalizacije i struja, a danas ovo selo funkcioniše u potpunosti zahvaljujući svojim neobičnim stanovnicima, koji po popločenim ulicama imaju male galerije. Kokošike, patke, svinje koje hodaju okolo nijesu neobičan prizor, a tu su i instalacije poput nekadašnjeg kamiona za dostavu koji je pretvoren u „gredicu“ s cvijećem.

.

Glavni objekat je otvorena terasa prepuna zanimljivih predmeta iz različitih vremenskih perioda i s različitih kontinenata.

Komunu La Barca vodi jedan Holanđanin, a cijela ideja je da sve u njoj pripada ljudima. Frižider je uvijek pun, a uvijek ćete pronaći slobodan krevet. Nije potrebno najaviti se, rezervisati ili nositi novac. Pa, ako zalutate u ovaj dio Italije, slobodno pođite do Bussane Vecchie i potražite prenoćište.

.

No, neka pravila ipak postoje. Ako pojedete nešto, očekuje se da ćete za sobom oprati i pospremiti suđe. Ako volite da vrtlarite, pridružite se ekipi u vrtu koja brine o zasađenom povrću.

Ako ste zagrizli i želite put Bussane Vecchie, na workaway.info (stranica poput couchsurfera, samo što ovdje za krevet i hranu nešto odradite, poput pranja suđa ili rada u vrtu) možete se prijaviti i otputovati u Italiju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!