Crnogorkini utisci iz Sarande, primorskog grada na jugu Albanije

#Saranda #Albanija #crnogorka #utisci

Moji utisci iz Sarande, primorskog grada na jugu Albanije koji se nalazi preko puta Grčkog ostrva KRF, na 20 minuta vožnje hidrogliserom.

Piše: Sloba Bubanja, poznata crnogorska kozmetičarka

Agencija preko koje smo išli je odlična. Gospođa Ratka iz Planettutsa se brinula o nama, trudila se da nam svima udovolji, da nekako ublaži naše čuđenje zbog količine prljavštine i neljubaznog ponašanja na svakom koraku.

Međutim, bez obzira na njen ogroman trud da se što bolje osjećamo, nije uspjela da umanji moje ogromno iznenađenje količinom prljavštine, smeća po ulicama i oko hotela.
Ljudi su mnogo neljubazni, njihovo ponašanje je šokantno, kao da smo im na silu došli. Vidi se da se ne snalaze u turizmu. U hotelu sa 5 zvezdica donesu vam piće u plastičnim čašama, u pekari se izviču (bukvalno) na vas ako ih pitate kad će da peku svježe bureke….. 

Po glavnoj ulici spavaju prosjaci sa djecom na svakih pedesetak metara. U gradu sa nekoliko stotina Hotela nemaju trotoare, uz obalu ne postoji pješačka staza, osim jedan dio ulice oko luke, koji su pretvorili u pješačku zonu, do koje treba preskakati prosjake koji leže po ulici, prosuto smeće, kese, flaše, parkirane automobile….
Plaže su posute mjevenim oštrim kamenjem.
Kao ilustraciju šaljem vam nekoliko fotografija, koje govore mnogo više od moga opisa.

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

1 komentar

  1. Ja imam potpuno drugačiji doživljaj. U Sarandu sam bio krajem maja, za porodicu sam iznajmio četvorokrevetni apartman za samo 18 eura na noć. Apartman je bio izuzetno čist i sve je bilo novo. Sobarica je svako jutro čistila i namještala krevete. Domaćini su bili izuzetno ljubazni, odlično su govorili engleski jezik,. Išli smo u Grčku i pošto se do kasno nismo vratili gazda nam je poislao sms i ponudio se da nam pomogn ako imamo bilo kakvih problema. Nisam zalazio dublje u naselje ali ulica uz more je bila prilično uredna i veoma lijepa sa pogledom na Krf. Ručali smo u restoranu na rivi, usluga je bila odlična, svi su govorili engleski i italijanski, hrana je bila takođe odlična a cijene prilično visoke o odnosu na ostatak Albanije ali u nivou cijena u Baru u Crnoj Gori. Gospođa nije postavila ni jednu sliku prelijepe rive, pogleda na more i ostrvo, palmi, isl. Fotogtrafije koje je ona postavila svakog dana možemo vidjeti i u Budvi a da o Sutomoru i Ulcinju i ne govorimo. Šteta je tako ružno govoriti o jednom lijepom mediteranskom gradiću.

Comments are closed.