Čuveni Atomijum u Briselu slavi 60 rođendan

Poznati briselski spomenik Atomijum ove godine obilježava 60 godina postojanja a za tu priliku će posjetioci moći da vide izložbu u tri dijela, prenio je danas portal „Fokus na Belgiju“ (Focus on Belgium).

Foto: pixabay.comFoto: Foto: pixabay.com

Izložba predstavlja dio pod nazivom Galaksija 58, lansiranje stripa o periodu kada je zdanje građeno i muzički festival, ali i buvlju pijacu i defile „predaka“ kao dio manifestacije obilježavanja godišinjice spomenika.

Galaksija 58 je inicijativa grupe ljudi koji će u muzeju dizajna ADAM kod spomenika izložiti dokumente, fotografije, video snimke, predmete i kostime vezane za 1958. godinu kada je izgrađen spomenik.

Strip, koji je veoma popularan u Belgiji, biće takođe dio manifestacije. Umjetnik Boduen Devil je kreirao strip „Osmijeh 58“ (Sourire 58) kao geopolitički triler sa lijepim junakinjama i dekorom istoka i zapada tokom Hladnog rata.

Na buvljoj pijaci 4. i 5. maja biće ponuđeni razni predmeti kolekcionara i suveniri dok će muzički festival „Rock around Atomium“ biti održan ta dva ista dana oko spomenika. Smotra predaka će biti 27. maja kada će defilovati automobili popularni 1958.

Atomijum je sagrađen za Svjetsku izložbu 1958. godine u Briselu. Spoljašnji izgled je dizajnirao inženjer Andre Vaterkejn, a enterijer su dizajnirali Andre i Žan Polak.

Zdanje je visoko 102 metra, a njegov prečnik čine sfere od nerđajućeg čelika koje su povezane tako da formiraju oblik jednog molekula kristala gvožđa uveličanog 165 milijardi puta.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!