Da li će Kejptaun doživjeti najveću katastrofu?

U iščekivanju „nultog dana“ kada će Kejptaun i zvanično presušiti, stručnjaci upozoravaju na ozbiljnost situacije.

Kejptaun (foto: pixabay.com)Foto: Kejptaun (foto: pixabay.com)

Iako bi zalihe vode trebalo da traju do aprila, zahvaljujući padavinama „nulti dan“ je pomjeren, pa se prognozira da će Kejptaun ostati bez vode tek u 2019. godini.

Iako su gradske vlasti preuzele niz koraka kako se to ne bi dogovorila, ne znači da je situacija u Kejptaunu dostigla bezbjedan nivo. U pitanju je tekući problem koji zahtijeva konzistentnu pažnju i analizu.

U proteklih nekoliko nedjelja zabilježen je značajn razvoj. U rad su krenula tri odvojena postrojenja za desalinizaciju, a Ksantea Limberg članica gradskog odbora tvrdi da je izgradnja svakog postrojenja završena, kao i pogon za ispitivanje kvaliteta vode. Postrojenja bi trebalo da proizvode do sedam miliona litara vode dnevno, a krajem maja će biti puštena u rad.

Drugi problem je i prevelika potrošnja vode u ovom gradu – 13. maja ove godine grad je bio znatno iznad svoje uobičajene potrošnje vode, a njegovi stanovnici koristili su čak 104 miliona litara više nego prethodnih dana.

Služba za vodovod i kanalizaciju Kejptauna takođe će uložiti napore da ubrza primenu najnovije tehnologije koja će pametnije usmjeravati vodovodnu mrežu. Priključivanje takve tehnologije na vodosnadbijevanje grada će poboljšati potrošnju vode, a smanjiti brzinu kojom se voda koristi u druga svojstva.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!