Da li ste znali ? Mojkovac je imao više stanovnika od Londona!

Brskovo je bilo centar trgovine sve dok na Kosovu, nijesu zaživjeli rudnici i gradovi Janjevo i Novo brdo. Tada Brskovo polako pada u zaborav, a grad se spušta prema Tari i sve više stanovnika ga napušta.


Mojkovac grad u Crnoj Gori koji se nalazi u dolini rijeke Tare u podnožju planina Bjelasice i Sinjajevine, između nacionalnih parkova Biogradska gora i Durmitor, prema popisu iz 2011. imao je 12.545 stanovnika.

Mojkovac je utemeljen za vrijeme vladavine srpskog kralja Uroša (1242—1276) u središtu župe Brskovo, koja je bila u sastavu srpske kraljevine Raške.

Poznat je iz tog perioda srpski srebreni novac koji se kovao u Brskovu, tako da ovo mjesto postaje centar istoimene župe, rudarski i trgovački centar sa karavanskom stanicom između Kotora i Novog Brda i konzulatom Dubrovacke Republike.

Srpski kralj Uroš I, je u mračnom srednjem vijeku, sredinom 13. vijeka, na uzvišici potpuno izdvojenoj i iznesenoj iznad župe osnovao grad koji je bio smješten u utvrđenu koje je bilo dugačko malo više od stotinu metara. Oko grada, na brdima bilo je na stotine brvnara u kojima su živjeli oni koji nijesu mogli naći mjesta u utvrđenju.

Brskovo je postalo poznato jer je Uroš osnovao kovnicu srebrnog novca, prvog u tadašnjoj srednjevjekovnoj srpskoj državi. Taj novac nazvan Brskovski groš bio je izuzetno cijenjen jer je bio urađen od najfinijeg srebra I svaki težak po 2,178 grama.

Veliki broj stanovnika tog grada su bili Sasi, poznati kao najbolji rudari tog vremena.  Prema predanjima kralj Uroš je sagradio moćan I bogat grad čije je utvrđenje sa brvnarama u okolini brojalo čak 40.000 stanovnika. Smatra se da je London u to vrijeme imao jedva preko 20.000 žitelja. Istina za ovu tvrdnju nema sigurnih istorijskih potvrda, ali to predanje još uvijek živi.

Arheološko nalazište Brskovo

Grad je bio okružen karaulama koje su izgrađene da bi se sa njih dimnim signalima obavještavao grad da nailazi neka vojska ili kakva druga opsanost.

I upravo zbog Brskovskog groša nastao je sadašnji naziv Mojkovac – od izraza “moj kovani novac”.

Brskovo je bilo centar trgovine sve dok na Kosovu, nijesu zaživjeli rudnici i gradovi Janjevo i Novo brdo. Tada Brskovo polako pada u zaborav, a grad se spušta prema Tari i sve više stanovnika ga napušta.

Srpski srednjevjekovni srebrni novci zvani dinari, kovani su u kovnicama: Brskovu, Rudniku, Novom Brdu, Smederevu i Srebrnici. U Brskovu je prvo iskovan srebrni dinar kralja Uroša Prvog i to od domaćeg metala (s predstavom gologlavog kralja koji prima zastavu od sv. Stefana s natpisom: VROSIVS REX S. STEFAN, i bez ikakvih kovničkih oznaka).

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!