Durmitorske legende (VIDEO)

#Durmitor #Legende

Smatra se da ime Durmitor potiče od keltskih riječi „dru mi tore“ koje znače „planina puna vode“. Predjeli Durmitora, po ljepoti i neokrnjenosti, rijetko i autentično delo prirode, proglašeni su nacionalnim parkom 1952. godine.

Ljepoti durmitorskog masiva posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih gorske oči, na visinama iznad 1500 m.

Među najlepšim ukrasima parka su i bistre, silovite rijeke koje su ovom području podarile velelepne kanjonske doline. Posebno impresionira rijeka Tara, kako ljepotom i pokretom svojih voda, tako i dubinom i pejzažem kanjona, čineći ga jednim od najlepših u svijetu.

Ali, nisu samo prirodne ljepote ono što krasi Durmitor. Brojne su i legende koje prate ove prelijepe predele!

Primjera radi, u narodu postoji vjerovanje da su prvi stanovnici Durmitora bile vile.

Vražje jezero

Vražje jezero je udaljeno nekoliko kilometara od Žabljaka, na nadmorskoj visini od 1411m. Za Vražje jezero postoje brojne legende oko njegovog nastanka i događaja koji su se odigravali u jezeru i oko njega. U ovom videu će te saznati za neke od njih.

Crno jezero

Crno jezero se nalazi na planini Durmitor na samo 3 km od Žabljaka i najveće je od 18 ledničkih jezera u ovom kraju. Jezero se sastoji od dva manja jezera, Velikog i Malog jezera, a postoji i legenda kako je dobilo ime „Crno Jezero“.

Crna Poda

U Nacionalnom parku Durmitor nalazi se Crna Poda, šuma u kojoj rastu stabla crnog bora, stara preko 100 godina. Ona se nekad zvala „Poda“, a postoji i legenda kako je dobila ime „Crna Poda“.

Đevič Kamen

Đevič Kamen se nalazi na planini Durmitor, a za njegovo ime je vezana jedna legenda o kojoj ćete čuti u ovom videu.

Vodopad Čeline

Vodopad Čeline se nalazi na planini Durmitor, pored Crnog Jezera. Nastaje tako što se na proljeće otapa snijeg sa planinskog vrha Međed, a voda se sliva u Crno Jezero uz veliki prasak i buku. Tada durmitorci kažu da je pukla Čelina. U ovom videu ćete čuti legendu kako je vodopad Čeline dobio ime.

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!