Fenomen privukao turiste iz cijelog svijeta

#StraniTuristi

Sunčevi zraci jutros su obasjali kip faraona Ramzesa II u hramu Abu Simbel kod južnoegipatskog grada Asuana, što se smatra fenomenom koji se događa samo dva puta godišnje i koji pokazuje graditeljsku superiornost drevnog Egipta.

Foto: Anadolija

Brojni domaći i strani turisti jutros su se okupili kod hrama Abu Simbel kako bi prisustvovali fenomenu prodiranja sunčevih zraka duboko u hram i obasjavanje kipova faraona Ramzesa II, kao i kipove Amona i Raa, dok četvrti kip Ptaha ostaje uvijek u tami jer predstavlja božanstvo podzemnog svijeta, prenosi Anadolija.

Taj fenomen se događa svega dva puta godišnje i to uvijek 22. februara i 22. septembra. Prvi datum se smatra danom krunjenja, a drugi rođendanom Ramzesa II.

Abu Simbel je hram na lijevoj obali Nila, a naziva se i Velikim hramom Ramzesa II i na listi je Uneskove svjetske baštine.

Hram je isklesan unutar brda 60 metara, a na njegovom unutrašnjem kraju sjede kipa. Hram je čudo egipatskog graditeljstva jer je njegova orjentacija tako savršeno izračunata da sunčeve zrake samo dvaput godišnje prodiru kroz cijeli hram do kipova i osvijetle lica trojice.

Vjekovima je hram bio zatrpan pijeskom, a otkriven je 1813.

Foto: AnadolijaFoto: AnadolijaFoto: Anadolija Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!