Ispostila 97 ramazana, preživjela tri rata

Ajka Lokmić već više od 70 godina živi u staroj bosanskoj kući u sarajevskom naselju Kovači. Početkom maja proslavila je 104. rođendan. Rođena je 1914. godine u Bosanskom Šamcu, ostala siroče u Prvom svjetskom ratu, a nakon toga su je rođaci doveli u Sarajevo gdje je provela djetinjstvo, udala se, izrodila djecu, imala lijep život i doživjela duboku starost.

Danas nije ništa kao prije: Ajka (Anadolija)Foto: Danas nije ništa kao prije: Ajka (Anadolija)

Ima četvero djece, sedmoro unučadi i jedno praunuče.

Baba Ajka kaže da ima divnu starost, da se svi brinu o njoj i ugađaju joj. Ona je i veliki gurman, a najviše voli domaću hranu. I danas sluša muziku.

„Imala sam društvo, išli smo po teferičima, pjevali, a sada nema ništa od toga“, ispričala je još uvijek vesela baba Ajka.

Preživjela je tri rata, a najteži je, kako je kazala, bio Prvi svjetski.

„Nije bilo ničega, bilo je puno sirotinje. Nije bilo ni hrane, ni obuće, odjeće“, kazala je ona.

Danas nije ništa kao prije.

„Sada je sve drugačije. Nije kao prije. Nema ljepote od prije. Bila je sloboda. Veselili smo se. Sada niko nikome ne ide, a prije su se pravila sijela, ćetenija. Vrata su vazda otvorena bila, a sada su sva zaključana“, pojasnila je baba Ajka.

Ostala je sama u mahali gdje je nekada bilo mnogo njene generacije.

„Nema nikoga. Sve je pomrlo. Ostala sam sama. Ali kćerke i sinovi su tu“, ispričala je nana. Klanjala je i postila sve do stote godine. Zbog lijekova morala je prestati.

„Postila sam sve do svoje 100. godine, sada ne mogu. Počela sam postiti još kao mala. Postila sam i klanjala stalno, sada ne mogu ni abdest uzeti, ne mogu ići u džamiju, a malo i zaboravljam“, prisjetila se Ajka kroz suze.

Ajka je postila od sedme pa do 100. godine.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!