Kapadokiju posjetilo 1,5 miliona turista

#Kapadokija

Kapadokiju, koja važi za jednu od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj, prošle godine posjetilo je oko 1,5 miliona turista.

Kapadokija najmanje posjećena u januaru (Foto: Anadolija)

Prema podacima Centra za kulturu i turizam Nevsehira, muzeje i istorijske znamenitosti u Kapadokiji gdje se spajaju ljepote prirode i istorije, formirajući jedan od najljepših krajolika na svijetu, prošle godine posjetilo je 1.493.493 turista.

Najviše posjetilaca, 510.115 pokazalo je interes i obišlo Muzej pod otvorenim nebom Goreme. Prema podacima, turisti najviše dolaze u maju, njih 226.348 , a najmanje u januaru – 45.960.

Poseban doživljaj u Kapadokiji je vožnja balonom. Inače, vremenski uslovi na tom području dozvoljavaju da se oko 300 dana godišnje može letjeti balonom.

U gradu Goreme živi 2.100 osoba. Dešava se da ujutro na nebu leti i do 100 balona. Svaki balon može voziti do 20 osoba. Dok su geološka kretanja formirala bijele vilinske dimnjake, ljudi su tokom istorije u Kapadokiji ostavili tragove vlastitih civilizacija gradeći u stijenama kuće i pretvarajući ih u remek djela ljudske civilizacije.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!