Kipar na raskršću tri kontinenta

#GlavniGrad #GraničniPrelaz #VjerskiObjekti #KulturneBaštine

Ukoliko se još uvijek nijeste odlučili gdje ćete provesti ovo ljeto, onda vam preporučujemo Kipar – nesvakidašnji biser Sredozemlja.

Aja Napa (Foto: justgocyprus.wordpress.com)

U jugoističnom Mediteranu smješten je autentični Kipar, ostrvo podijeljeno na grčki i turski dio. Na njega se isplati otići u svako doba godine, ali je ipak ljetnji period nešto posebno. Aktivnosti ima koliko god poželite, odnosno koliko vam noge i mladalački duh dozvole. Možete da uživate u raznoraznim specijalitetima, dugim šetnjama, vožnji brodom, ronjenju, a posjeta arheološkim nalazištima na Pafosu je nešto posebno.

Sa 340 sunčanih dana godišnje predstavlja najtoplije ostrvo Mediterana i najsunčanija je država u ovom dijelu planete. Predstavlja raskršće Azije, Afrike i Evrope. Kipar je od 1974. godine podijeljen na dva dijela: južni, veći dio je naseljen pretežno Grcima, dok se na sjevernom dijelu nalazi takozvana Turska Republika Sjeverni Kipar.

Ostrvo je izuzetno bogato istorijom, a od davnina su ga naseljavali brojni narodi koji su ovdje, na svoj specifičan način, ostavlili neki svoj trag. Shodno tome, ovdje se nalaze ostaci rimske, vizantijske i venecijanske civilizacije.

Aja Napa

Osim što je poznata po božanstvenim plažama, ovo mjesto može da se pohvalim i ludim žurkama tokom vrelih ljetnjih noći koje se često organizuju na brodovima. Čuvena je po neodoljivoj ljepoti prirode, dugim pješčanim plažama i toploj vodi, a popularni trg Skver sa velikim brojem restorana, kafića i klubova je poprište pomenutog noćnog života.

U Aja Napi se nalazi i jedan od najspektakularnijih vodenih parkova u čitavoj Evropi. Na ovom mjestu svako će pronaći svoj omiljeni kutak i privlačnu aktivnost – plivanje, ronjenje, spuštanje toboganima, pa čak i karting. U kompleksu se nalazi i nekoliko restorana.

Kirenija

Kirenija (Foto: grekotour.com)

Jedan od omiljenih obalskih gradova lokalnog stanovništva upravo je Kirenija. U njegovoj neposrednoj blizini smješten je srednjovjekovni zamak Sveti Hlarion sa kojeg se pruža spektakularan pogled na cijelo ostrvo i njegovu okolinu. U blizini zamka nalazi se samostan Belapais koje predstavlja jedno od najljepših građevina rađenih u gotskom stilu u ovom dijelu Evrope.

Famagusta

Nalazi se na istoku države i predstavlja mjesto sa vjerovatno najljepšim plažama na cijelom Kipru. Staro gradsko jezgro okruženo je venecijanskim gradskim zidinama unutar kojih se nalazi Otelov toranj, a poznata je i gotska katedrala Svetog Nikole iz 13. vijeka. Grad je poznat po tome što ima najdublju luku na Kipru, pa iz tog razloga predstavlja važno strateško mjesto kada je u pitanju izvoz agruma i ostalih poljoprivrednih dobara.

Nikozija

Nikozija (Foto: Wikimedia)

Glavni grad Kipra je od 1974. godine podijeljen na grčki i turski dio, a možete se prošetati ulicom koja je ujedno i granični prelaz ka turskom dijelu. Na svakom koraku mogu se naći istorijske građevine, a najviše se ističu vjerski objekti. Unutar pješačke zone nalaze se venecijanske zidine, a ljubitelji istorije umjetnosti mogu da uživaju u Arheološkom muzeju, kao i muzeju Vizantijskih ikona i fresaka.

Pafos

U rimsko doba ovaj grad smješten na zapadnom dijelu ostrva bio je prijestonica ostrva o čemu svjedoče brojni spomenici. Iz tog razloga je uvršten na listu svjetske kulturne baštine Uneska. Za njega se vezuje i veoma simpatična legenda bazirana na grčkoj mitologiji. Naime, Pafos se smatra mjestom rođenja grčke boginje ljubavi i ljepote Afrodite. Priču o njenom rođenju na slikarsko platno prenio je čuveni Botičeli. Mjesto na kojem je izašla iz mora danas je poznato kao Afroditine stijene i smatra se da kupanje na baš ovom mjestu podmlađuje, što je svojevrsna atrakcija za turiste.

Limasol

Limasol (Foto: cyprusisland.net)

Sa preko 200.000 stanovnika predstavlja drugi po veličini grad na ostrvu i veoma je značajan pošto je u njemu nalazi i najveća luka. Nalazi se na južnom dijelu ostrva, a stari dio grada je srce prijestonice sa svojim uskim ulicama. Preporučuje se onima koji su ljubitelji lijepo uređenih plaža, ali i noćnog života. Podignut je između dva antička grada – Amatusa i Kuriona, a okružuje ga veliki broj antičkih ruševina. Najrazličitiji sadržaji čine ga veoma interesantnim za turiste, a gostoljubivi domaćini, toplo more, prelijepa priroda i pomenute plaže učiniće da se osjećate božanstveno.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!