Krstarenje Skadarskim jezerom – Virpazar-Rijeka Crnojevića (FOTO&VIDEO)

Skadarsko jezero je najveće jezero na Balkanskom poluostrvu. Dobilo je ime po gradu Skadru, sada u Albaniji.

Nacionalni park Skadarsko jezero obuhvata 40.000 hektara, od čega 391 km2 pripadaju Crnoj Gori.

Skadarsko jezero je okruženo prekrasnim planinama: Lovćen, Sutorman, Rumija i Tarabos na južnoj strani.

Jedno od najvećih jezera u Evropi, posebno kada je visok nivo vode, sadrži 40 različitih vrsta riba, 280 vrsta ptica, kao što je čuveni „Kudravi“ Pelikan.

Skadarsko jezero takođe skriva 15 srednjovekovnih pravoslavnih manastira koji su fascinantno duhovno gnijezdo (Manastiri Beška, Starčevo, Moracnik, Sveti Nikola, Kom…), i kroz istoriju svjedoči o bogatoj i burnoj istoriji srednjovjekovne Zete i Crne Gore.

Na krstarenje Skadarskim jezerom su nas pozvali naši čitaoci iz turističke agencije „TERRYDAB“ & Konoba – Vinoteka Crmnički Vinotok Tim.

Prihvatili smo njihov poziv i krenuli na krstarenje od Virpazara do Rijeke Crnojevića.

Virpazar se nalazi na polovini puta Bar – Podgorica, i od mora je udaljen svega 20 km vožnje. Virpazar je predivno mjesto sa starijom arhitekturom i sigurni smo da će na vas ostaviti lijep utisak. Pored uživanja u prirodnim ljepotama i pejzažom posjetioci imaju priliku da probaju najrazličitije riblje specijalitete, tradicionalna kuhinja (najstarije kulinarske recepte), kao i najbolja domaća vina sa područja Crmnice i kompletnog Skadarskog jezera.

Početak priče o Rijeci Crnojevića se vezuje za vladara Zete, Ivana Crnojevića (1465-1490), koji je, da bi izbjegao Tursku vojsku, na Obod podigao utvrđenje i manastir, čija je crkva posvećena Svetom Nikoli. Tu je prenio svoju prijestonicu sa tvrđave Žabljak, a manastir je postao sjedište zetske Mitropolije. U samom mjestu očuvani su ostaci istorijskih građevina iz vremena Ivana Crnojevića kao što su podrumska prostorija jedne davno porušene zgrade, koja se vezuje za rad tzv. Obodske štamparije, gdje je štampana prva ćirilična knjiga „Oktoih prvoglasnik“ 1494. godine. Sem toga, na ovom području je otvorena prva apoteka u Crnoj Gori, kao i prva radionica oružja. Rijeka Crnojevića je tokom 19. i početkom 20. vijeka bila najveća crnogorska luka i vodeći trgovački centar. Posebno cijenjen proizvod ovog kraja bila je suva ukljeva zbog svoje unikatnosti i izuzetnog ukusa, veoma tražena i na italijanskim trpezama.

Kada govorimo o ljepoti prirode, teško je naći riječi da se opiše svo bogatstvo koje je skriveno u ovom jezeru. Postoje mnogi razlozi zbog kojih vrijedi posjetiti Skadarsko jezero.

VIRTUELNA TURA

Mi smo vam priredili ovu virtuelnu turu da bismo vam dočarali djelić atmosfere. Ali da bi ste doživljeli sve ljepote jezera, najbolji predlog je krstarenje brodom.

Tokom krstarenja, posjetioci imaju priliku da uživaju u oazi netaknute prirode i sigurni smo da se sa krstarenja vraćaju opušteniji, zadovoljniji i duhovno bogatiji!

Turistička agencija „TERRYDAB“
Konoba – Vinoteka „Crmnički Vinotok“
Trg Ustanka (Centar) kod stare pijace, Virpazar
+382 (0) 68 588 518
+382 (0) 69 463 943
http://www.terrydab-travel.me/
http://www.skadarlaketrips.me/

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!