Mjesta u Sredozemlju koja će vas očarati

#CrnaGora #SredozemnoMore #ZalazakSunca #DesetGodina

Sredozemno more, u svoj svojoj ljepoti, bilo je svjedok mnogih turbulentnih perioda tokom svoje istorije. Uprkos brojnim sukobima, ovdje su cvjetale i još uvijek cvjetaju raznovrsne kulture i zaostavštine davnih vremena. Danas je ovo područje puno prirodnih blaga, ribarskih sela, čudesnih ostrva i istorijskih mjesta koja svake godine privlače na milione turista.

Koliur, Francuska

Koliur poznat po svojim umjetničkim galerijama, inćunima, vinu...

Ovaj gradić na Langdok obali, sjeverno od granice sa Španijom, bio je inspiracija za neke od najpoznatijih umjetnika među kojima su Anri Matis, Andre Deren, Pikaso i Brak. Koliur je poznat po svojim umjetničkim galerijama, inćunima, vinu, živahnom centru grada, interesantnim istorijskim spomenicma i brojnim lokalnim plažama. Predstavlja izvanrednu lokaciju za odmor u punom smislu te riječi.

Telaro, Italija

Telaro mnogi smatraju jednim od najljepših seoca u Italiji

Malo i staro ribarsko mjesto u Liguriji privlači znatiželjne turiste već vjekovima. Predivno i živopisno obojene lokalne kućice načičkane su svuda duž obale, brodovi su „parkirani” na obali, a zbog strmih litica Telaro mnogi smatraju jednim od najljepših seoca u Italiji. Nalazi se u Zalivu pjesnika koji je tako nazvan zbog brojnih umjetničkih duša koje su ovdje stvarale – Persi Šel, Dejvid Lorens, Lord Bajron… Postoje brojne pješačke staze koje vam dozvoljavaju da istražite svaki pedalj ovog sela i njegove tirkizne obale.

Kotor, Crna Gora

Foto: Facebook

Jedno od najljepših mjesta u čitavoj Crnoj Gori jeste Kotor, koji je vremenom postao sinonim za mirne i prelijepe gradiće u kojima je vrijeme stalo. Gradske zidine ovog grada su pod zaštitom Uneska, a kako je grad nekada pripadao Veneciji, njihov uticaj se neumoljivo ogleda na arhitekturi.

Majorka, Španija

Na Majorki postoji oko 70 ekskluzivnih plaža

Ovo najveće špansko ostrvo postalo je sinonim za masovni turizam, a broj posjetilaca raste iz godine u godinu s obzirom na prirodne ljepote. Plaže izgledaju zaista onako kako su prikazane u brošurama, a na čitavom ostrvu možete da očekujete bijeli pijesak, kristalno čisto i bistro more i izuzetno uredne ulice. Na Majorki postoji oko 70 ekskluzivnih plaža, a najpoznatije su u mjestima Portal Nus, Magaluf, El Arenal, Santa Ponsa, Pegera i Kala Fornel.

Ćinkve Tere, Italija

Riomađore, Manarola, Kornilja, Vernaca i Monteroso al Mare – dio Uneskove liste svjetske baštine

Duž sjevero-zapadne obale iznad Ligurskog mora smješteno je ovih pet mjestašaca. Svih pet lokacija – Riomađore, Manarola, Kornilja, Vernaca i Monteroso al Mare – dio su Uneskove liste svjetske baštine zbog harmonične veze između ljudi i prirode. Ova prelijepa sela povezana su stazama, a tu možete da planinarite, plivate, pijuckate nikad ljepše crno vino i, naravno, uživate u zalascima sunca.

Korzika, Francuska

Korzika - planinsko ostrvo sa obalom dugom 1.000 kilometara i više od 200 plaža

Izuzetno je popularno među turistima, a poznato je i kao rodno mjesto Napoleona Bonaparte. Pripada grupi Balearskih ostrva koje karakteriše mediteranska temperatura i oko 300 sunčanih dana godišnje. Iako je Korzika planinsko ostrvo, ima obalu dugu hiljadu kilometara i više od dvjesta plaža.

Santorini, Grčka

Kažu da je Santorini mnogo ljepši nego na slikama

Ponekad riječi nijesu dovoljne da bi se opisala ljepota ovog grčkog ostrva. Brojni turisti tvrde da se sa jedino sa njegovih bijelih zidina može posmatrati najljepši zalazak sunca na svijetu. Kažu da je Santorini mnogo ljepši nego na slikama, a zadivljujući pejzaž čini ga omiljenim mjestom mladih parova.

Kadiz, Španija

Kadiz jedno od najstarije naseljenih mjesta na Starom kontinentu

Ovaj još nedovoljno otkriveni biser Andaluzije je jedno od najstarije naseljenih mjesta na Starom kontinentu. Smatra se da su obale Kadiza među najljepšima na čitavom Mediteranu. U gradiću se nalaze predivne istorijske građevine koje su savršeno uklopljene u čaroban krajolik.

Kipar

Kipar najposjećanije mjesto u ovom dijelu Sredozemlja

Ova ostrvska država podijeljena na grčki i turski dio je najposjećanije mjesto u ovom dijelu Sredozemlja. U gradovima se na svakom koraku osjeća karakteristični šmek arhitekture, a obala je svuda oko ostrva priča za sebe. Turistima su veoma zanimljive i Afroditine stijene (mjesto na kom je boginja izronila iz mora). Kažu da kupanje na ovom mjestu podmlađuje najmanje deset godina. Ne bi trebalo da zaboravite i kiparsku kuhinju koja predstavlja svojevrsnu miksaturu grčke i turske kuhinje.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!