Na Siciliji moguća mafijaška tura za turiste

#Sicilija

Italijanska turistička agencija u gradu Trapani, u zapadnom dijelu Sicilije, došla je na ideju da organizuje „mafijašku turu“ – obilazak nekoliko lokacija povezanih s tom kriminalnom organizacijom, što je izazvalo nezadovoljstvo lokalnih vlasti, prenio je danas list Republika.

Foto: pixabay.com

Vlasnik agencije Djani Griljo napisao je na sajtu „Mafija tura – Antimafija tura“ (Mafia Tour – Atimafia Tour) u pokušaju da stiša raspravu ali je polemika nastavljena.

„To je ludost i uvreda za cio grad“, izjavio je gradonačelnik Trapanija Vito Damiano, koji je zatražio zatvaranje sajta „Esay Trapani“ koji organizuje te ture.

Griljo je indirektno odgovorio na sajtu da se tura organizuje u cilju informisanja i „potrage za istinom“ o mafiji.

„Osjećamo potrebu da obavijestimo turiste koji obilaze Siciliju da saznaju šta je to mafija. Naša mafijaška tura je zapravo akcija protiv mafije“, naveo je Griljo.

Moto te ture je „Mafija ubija ali i ćutanje“, stih pjesnika i novinara Pepina Impastata, koji je rođen u mafijaškoj porodici i koga je u 30. godini 1978. godine ubila sama mafija.

„Mafijaška tura“ se organizuje pola dana ili cio dan. Obuhvata obaveznu posjetu muzeju posvećenom mafiji u Salemi, malom mjestu na oko 20 kilometara od Trampanija.

Muzej nudi eksponate koji objašanjavaju odnose mafije s politikom i religijom, kao i ubistva, nezakonite radnje i novinske članke posvećene Koza nostri.

Turisti mogu da posjete i mjesta u kojem su boravili istorijski poznati mafijaši kao što je grad Korleone gdje su bili Toti Rina i Bernardo Provencano ili Kastelvetrano, grad Matea Mesina Denara, za kojem se smatra da je sadašnji vođa sicilijanske mafije.

U Italiji postoje četiri organizovane kriminalne grupe. N’drangeta važi za najjaču i najokrutniju, a ostale su sicilijanska Koza nostra, napolitanska Kamora i Sakra korona unita iz Apulije.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!