Nacionalni festival cvijeta trešnje

Cvjetovi trešnji oko vještačkog jezera Tidal Basin, ali i na drugim lokacijama u Vašingtonu, glavnom gradu SAD, privukli su brojne posjetioce nudeći im veličanstvene prizore, javlja Anadolija.

(foto:AA)Foto: (foto:AA)

Značaj trešnje i njenog cvijeta u Vašingtonu ogleda se i u činjenici da se u tom gradu svake godine u martu i aprilu organizuje Nacionalni festival cvijeta trešnje, manifestacije i povorke u kojima učestvuje veliki broj ljudi.

Festival se održava od 1935. godine, kada je pokrenut kao niz manifestacija s ciljem ujedinjavanja ljudi u najljepšem periodu godine.

(foto:AA)Foto: (foto:AA)

Svake godine odvojen je i prostor koji predstavlja kulturu Japana, zemlje iz koje je ova trešnja i stigla u SAD. Japanska trešnja (Prunus serrulata), koju u Japanu zovu sekura, nacionalni je simbol te zemlje, a riječ je o cvjetnom stablu koje svojim beharom u obliku cvjetnog oblaka plijeni pažnju ljudi.

Japan je 1910. godine intenzivirao diplomatske odnose s Amerikom, a 1912. godine Tokio se pobratimio s Vašingtonom. Tada su Japanci, u znak dobre volje i prijateljstva, Amerikancima poklonili nekoliko stabala trešnje, koje su tada zasađene u parku oko jezera Tidal u Washingtonu. Vremenom su stabla trešanja “osvajala” i druge krajeve grada, a od 1930. godine se smatraju jednim od njegovih glavnih simbola.

(foto:AA)Foto: (foto:AA) Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!