Najgostoljubivija zemlja svijeta

Biti ljubazan i nesebičan prema drugima, a bez glumljenja takvog ponašanja i bez očekivanja ičeg zauzvrat, zaista postoji i u svijetu je poznato pod nazivom japanska gostoljubivost, odnosno omotenashi.

Pagoda i vulkan Fudži

Omotenashi je protkan u život Japanaca od malih nogu. To je plod želje da održavaju ravnotežu i izbjegavaju sukob, a razvilo se iz japanske ceremonije vezane uz čajanke i bushida, koda ponašanja samuraja. Tako barem smatraju japanski etnolozi.

Tokio

Naime, japanske čajanke zaista su posebna ceremonija, domaćini se za njih jako pažljivo pripremaju. Od stvaranja određene atmosfere, korišćenja određenih posuda, izbora cvijeća i dekoracija, zapravo, pažnje pri odabiru svakog detalja… Gosti, pak, izražavaju veliku zahvalnost za trud domaćina.

Samuraj

Samuraje je krasio određeni kod ponašanja, disciplina, moral i čast. Ti principi utemeljeni su u zen budizmu, što znači da osoba mora da ovlada svojim osjećajima, unutrašnjim mirom, a mora da ima i poštovanje prema drugima, čak i prema neprijateljima.

Od malih nogu Japance uče da, ako neko učini nešto lijepo za njih, oni treba da učine nešto lijepo za tu osobu. No, ako osoba učini nešto loše prema njima, ne treba da uzvrate lošim ponašanjem. Dobro svih dolazi ispred ličnih potreba.

Planina i vulkan Fudži

Bilo kako bilo, danas su Japanci poznati u svijetu po izuzetnoj ljubaznosti koja se vidi na svakom koraku. Tako, kad prilazite taksiju, vozač vam već otvara vrata. Kada ulazite u restoran ili trgovinu, osoblje vam se klanja, a kada je napuštate klanjaju se dok im ne izađete iz vidokruga. Kada vam vraćaju kusur, jednu ruku stave ispod vaše, kako vam sitniš ne bi ispao.

.

Ako su bolesni, na licima nose hirurške maske da ne bi zarazili druge. Ako počinju da grade kuću, Japanci svojim komšijama nose poklon: sredstva za čišćenje da bi lakše očistili kuću od neizbježne prašine.

U Japanu gostoljubive su čak i mapine. Vrata taksija automatski se otvaraju kako im prilazite, a liftovi se izvinjvaju jer ste na njih dugo čekali.

Foto: Pixabay

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!