Najočuvanije carske palate na svijetu

2017-12-03-forbidden-city.jpg

Peking je grad koji je naseljen u kontinuitetu već više od 3.000 godina sa tim da je posljednjih 8 vjekova bio prijestonica moćne kineske države. Iz Pekinga su Kineskim carstvom vladala 34 cara i za sobom ostavili komplekse carskih palata kao dokaz živopisne prošlosti i snage države kroz vjekove.

O Zabranjenom gradu

Ovaj kompleks je najčuveniji i najbolje očuvan carski grad na svijetu. Kompleks je smješten u samom centru Pekinga i bio je uporište careva za vrijeme vladavine dinastija Ming i Ćing. Danas kompleks nosi naziv Palata muzej i pokriva cijelu sjevernu polovinu gradskog trga Tjananmen. Palata predstavlja pravougaonu strukturu koja broji tačno 9.999 građevina smještenih u prostoru od 74 hektara. Palatu okružuje rov dubok 6 m i zid koji se diže 10 m uvis. Dvije glavne kapije zdanja su ona okrenuta trgu koja i nosi naziv Tjananmen i na suprotnoj strani „kapija Uzvišene moći“ odnosno Šenvumen. Visoke kule sa kojih se vidi čitav Zabranjeni grad i veći dio Pekinga nalaze se na ivicama kompleksa raspoređene na svakoj od glavnih strana svijeta po jedna.

Kompleks je podijeljen na dva dijela. Spoljašnji dvor se nalazi na južnom kraju i služio je da car pokazuje svoju vrhovnu moć narodu dok je Unutrašnji dvor na sjevernoj strani gdje je u miru živjela carska porodica. Ukupno 24 cara je živjelo i vladalo iz ove palate, a posljednji je protjeran 1924. godine.

Kako žuta boja predstavlja simbol carske porodice ova boja je najčešće korišćena za izgradnju kompleksa; krovovi su prekriveni žutim pločicama, ukrasi unutar kompleksa su žute boje čak i cigle na prilaznim stazama. Izuzetak je samo carska biblioteka Venjueng čiji crni krov simbolizuje vodu.

Ljetnja palata

Na 15-ak kilometara od Pekinga nalazi se prelijep kompleks Ljetnje palate. U njoj se može naći najljepši i najbolje očuvani carski park, bezbroj gracioznih pejzaža, izvanredni umjetnički predmeti i prelijepe građevine. Građena je sa prekidima od 3-eg vijeka nove ere sve do 20-og. Od ukupno 300 hektara koliko zauzima palata ¾ je pod vodom a dva najpoznatija integralna djela su brdo Dugovječnosti i jezero Kuenming.

Kompleks Ljetnje palate je građen prvenstveno sa idejom da se pripadnici carskih dvorova odmaraju u njemu pa zato ne čudi što se puno pažnje obraćalo estetskim vrijednostima na svakom koraku. Preko 3.000 objekata uključujući paviljone, kule, mostove i prolaze su ukomponovani u prostoru velike bašte sa živopisnim jezercima i brdašcima tako da obezbjeđuju potpuni mir i komfor.

Nebeski hram

Još jedan od simbola carske moći jeste i Nebeski Hram. Ovaj objekat sagrađen 1420. godine služio je kao mjesto na kome su se žrtve prinosile Nebu. Sjeverni dio hrama u okviru zida koji ga okružuje ima polukružni oblik simbolišući nebo dok je južni dio u obliku kvadrata i predstavlja zemlju.

Svi objekti koji čine dio Carske palate, Ljetnje palate i drugih objekata koji su pripadali direktno carskim porodicama su arhitektonski savršeno projektovani, nalaze se na predivno uređenom zemljištu i sadrže bezbrojne primjerke drevne i moderne kineske umjetnosti. A kada samo pomislite da su se među ovim zidinama donosile odluke o sudbini jedne od najmoćnijih carevina koje je svijet vidio jasno vam je zašto je ovaj kompleks palata jedna od najpopularnijih turističkih destinacija svijeta.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!