Njemci imaju peto godišnje doba

#Njemačka #Keln

Bez obzira da li su na poslovnom sastanku, u školi, pošti ili na ulici, svakog 11. novembra, u 11 sati i 11 minuta, građani Kelna će, podizanjem desne ruke uvis i čuvenim pozdravom “Kele alaf“ (Keln prije svega), označiti početak sezone karnevala u njemačkim gradovima duž Rajne.

Your browser does not support the video tag.

Tako se Keln, uz Rio de Žaneiro, Veneciju, Nicu i Nju Orleans, svrstava u omiljene destinacije ljubitelja karnevalskih svečanosti, koju posjećuju turisti iz svih krajeva svijeta.

Karneval u Kelnu ujedno je poznat i kao “peto godišnje doba”, a vrhunac zabave je u posljednjoj sedmici februara. U tom period, grad je bukvalno u vanrednom stanju.

Sivilu prohladnog februarskog dana učesnici karnevala prkosili su šarenim maskama i čuvenim Kölsch pivom, koji je tih dana ubjedljivo najtraženiji njemački proizvod.

Ako nijeste maskirani, svi će vas čudno gledati (Foto: rtcg.me)

Ni ove, poput prethodnih godina, prema svjedočenju Njemaca sa kojima smo razgovarali, nijesu izostale maske sa likovima svjetskih političkih lidera, poput američkog i ruskog predsjednika, Donalda Trampa i Vladimira Putina, te njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ovogodišnjoj karnevalskoj groznici u Kelnu, gradu u kojem se nalazi treća najviša crkva na svijetu, prisustvovala je i ekipa Portala RTCG.

Podijeljeno na tone slatkiša (Foto: rtcg.me)

Pažnju turista najviše privlači glavna povorka, koja se tradicionalno zove Rozenmontag. Starosjedioci su nam naglasili da se tokom glavne povorke niko ne smije izdvajati iz mase, što znači da se čari karnevala moraju doživjeti pod maskama.

Da je riječ o važnom danu za Kelšane, potvrđuje činjenica da su mnogi tog jutra, sa simboličnim maskama na licu, otišli čak i na posao. Svečana atmosfera prisutna je na svakom mjestu u gradu – u pošti, javnom prevozu, u banci, u kafićima, restoranima…

Na karnevalu se jednako provode i mlađi i stariji (Foto: rtcg.me)

Rozenmontag je ujedno i najveća atrakcija karnevala. Tog posljednjeg ponedjeljka u februaru, centralnim ulicama grada od deset do 18 sati kruži karnevalska povorka. Učesnici povorke, sa specijalno dizajniranih i ukrašenih vozila, posjetiocima bacaju cvijeće i slatkiše.

Prema podacima njemačkih medija, za samo osam sati, koliko povorka kruži centrom Kelna, posjetiocima je podijeljeno nevjerovatnih 300 tona slatkiša (čokolade, napolitanke, gumeni bomboni, lizalice, žvakaće gume, bombonjerice).

Your browser does not support the video tag.

Statistika pokazuje i da bi se od bačenih lala i drugog cvijeća moglo popuniti cijelo fudbalsko igralište.

“Svake godine sa djecom prisustvujem Rozenmontagu i učestvujem u prikupljanju slatkiša. U prosjeku napunimo najmanje dvije vreće slatkiša, ali ove godine ćemo se potruditi da oborimo rekord i kući ponesemo najmanje tri”, kazala nam je stanovnica Kelna.

Da li zbog nedostatka kondicije, ili manjka iskustva, ekipa Portala RTCG je za nešto više od tri sata uspjela da napuni tek jednu vreću slatkiša.

Mnogi ga molili za oprost grijehova (Foto: rtcg.me)

I dok su se građani i turisti, mahom iz zabave, borili za svaku čokoladicu, oni koji se bore da prežive mjesec prikupljali su plastične flaše za reciklažu, jer se u Njemačkoj po komadu može dobiti 25 centi. Pune ruke posla imaju i komunalci, koji nakon završetka manifestacije prikupe više desetina tona otpada.

A sa ulica Kelna, zabava pod maskama nastavljena u gradskim pabovima i kafićima do ranih jutarnjih sati.

Oni kojima nije do zabave, skupljajući otpad, pokušavaju da nešto zarade (Foto: rtcg.me)

Prerušeni u kardinale, sveštenike, glavne junake crtanih filmova, Njemci su, osim što su razbili predrasude o uštogljenosti i uzdržanosti, originalnim maskama pokazali i kreativnost.

Inače, uoči ovogodišnjeg karnevala u Kelnu su na snazi bile pojačane mjere sigurnosti. Kamionima je bio zabranjen prilaz centru grada, kako bi se spriječili eventualni pokušaji terorističkog napada, dok je migrantima preporučeno da ne dolaze na slavlje.

Igor PEJOVIĆ

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!