Pet evropskih “zamjenskih” gradova zbog kojih ćete zaboraviti na Pariz i London

#Zanimljivosti #Budimpešta #Mančester #Putovanje #Torino #Utreht

suitcase-on-a-globe-getting-ready-to-travel.jpg

Naravno da je lijepo otići u Grad Svjetlosti i popeti se na Ajfelov toranj. Ništa manje lijepo nije ni uživati na ulicama Londona, a ni amsterdamski kanali i muzeji nisu “za baciti”. Riječ je ujedno i o skupim destinacijama na kojima sve vrvi od turista, pa ako tražite nešto posebnije i s manje gužve, predlažemo da umjesto poznatih destinacija odaberete one “neotkrivene”, a često i jednako atraktivne.

Utreht > Amsterdam

Utreht kao i Amsterdam leži na kanalima i ima ogroman broj muzeja koji vam nude mnogo toga; od holandskih majstora pa sve do aboridžinske umjetnosti. Od amsterdamskog aerodroma treba vam tek pola sata vozom.

Torino > Kopenhagen

Skupu dansku prijestolnicu zamijenite nešto jeftinijim Torinom, koji, iako prelijep, rijetko se spominje među gradovima koji su “must see” u Italiji. Zapravo, s obzirom na postojanje Rima, Firence, Venecije i sličnih, to i nije toliko čudno, ali i Torino ima štošta ponuditi. Muzej Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea jedan je od najboljih u Italiji, a dizajnerskih butika, hipsterskih barova i kafića ima pregršt. Takođe, grad je poznat i po svojoj gastronomiji, pa ako možete, priuštite sebi neko dobro vino u kombinaciji s tartufima…

Mančester > London

Grad koji je nekad bio najpoznatiji po tekstilnoj industriji danas raste u svakom pogledu. Kulturna je ponuda bogata, svakako posjetite Whitwort Art Gallery, a ni gastronomija mnogo ne zaostaje. Tako ćete u Northern Quarter pronaći barove i restorane ne zaostaju za onim londonskim.

Budimpešta > Beč

Široke avenije, impozantne građevine (dovoljno je vidjeti zgradu parlamenta na primjer) i dobar noćni život garancija su da vam ovdje neće biti dosadno. Takođe, u mnogim napuštenim zgradama otvoreni su pabovi pa nemojte propustiti ni taj dio prilikom obilaska grada.

Lil > Pariz

Za one koji silno žele osjetiti dašak Pariza, ali im se ne da ići u gužvu, Lil je sjajna alternativa. Kulturna je ponuda bogata, a Palais des Beaux Arts de Lille smatra se najboljim muzejom u Francuskoj nakon Čuvra. On čuva djela majstora kao što su Rubens i Van Dyck, a onima koji vole životinje topla je preporuka odlazak u zoološki vrt.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!