Poznati turistički sajt brisao komentare korisnika o silovanjima u hotelima

Ilustracija

Korisnici sajta za turistička putovanja prijavili su da je TripAdvisor poništio njihove navode da su silovani ili napadnuti na odmoru, piše “Biznis insajder”.

Njima je odgovoreno da im komentari djeluju kao glasine i da su neprikladni za sajt koji je porodično orijentisan.

TripAdvisor zarađuje od hotela koji plaćaju proviziju i oglase. Ovaj sajt se gradi na povjerenju korisnika hotela i apartmana, koji nakon boravka pišu komentare i ocijene objekta.

Ovo povjerenje je, međutim, narušeno, nakon objave korisnika, koji su prijavili silovanja i napade u smještaju, da bi njihovo svjedočanstvo prosto bilo uklonjeno sa sajta TripAdvisora.

Štaviše, sajt je korisnicima davao niz razloga za brisanje komentara, od optužbi za širenje glasina do kršenja porodično orijentisane politike TripAdvisora, kompanije vrijedne 1,5 milijardu dolara.

U jednom slučaju, najmanje tri korisnika su prijavila silovanje ili seksualni napad u istom meksičkom odmaralištu, ali su njihovi postovi uklonjeni.

Brisanje takvih postova vjerovatno je dovelo do ugrožavanja drugih putnika, ukazuje “Biznis insajder”.

Prije sedam godina, Kristi Lav, 35-godišnjakinja iz Dalasa, prijavila je da je silovao čuvar luksuznog odmarališta u Meksiku u vlasništvu španskog lanca Iberostar.

Ona se vratila u sobu nakon večere s prijateljima, ali nije mogla da otključa vrata u hotelu Iberostar Paraiso elektronskom karticom. Otišla je da ponovo aktivira karticu i zaustavila čuvara u uniformi da ga pita za pravac. On joj je mahnuo da ga prati, potom ju je odvukao u žbunje i silovao. Kad je došla u hotel u suzama, osoblje je odbilo da zove policiju.

Kristi je potom objavila svoj post na TripAdvisoru, koji je uklonjen zbog kršenja politike porodične orijentacije sajta.

Sljedeće godina, 19-godišnjakinja koja je u istom odmaralištu bila sa porodicom, prijavila je da ju čuvar silovao u kupatilu.

Džejmi Valeri je napadnuta u istom hotelu 2015, nakon što su se ona i njen muž onesvjestili usred dana, nakon što su tek počeli da piju treće piće.

– Možda ne bih otišla, možda se to ne bi dogodilo meni – kaže ova majka šestoro djece iz Viskonsina.

Ona smatra da bi izbjegla napad da je vidjela post prethodnog korisnika o sličnom iskustvu.

Posljednji je slučaj Džoša Resminija, koji je pokušao da objavi post 16. oktobra i opiše kako ga je silovao masažer ugledne meksičke banje Grand Velas Rivijera Maja, u kojoj je bio u maju. Resmini je istakao da je hotel negirao svaku odgovornost.

Kao i drugi sajtovi sa komentarima korisnika, TripAdvisor mora naći balans između omogućavanja korisnicima da slobodno govore o svom iskustvu na putovanju i zaštite poslovanja od laži i pretjerivanja. Ipak, treba istaći da ova kompanija prima provizije od nekih hotela i odmarališta, kao i prihode od oglašavanja.

TripAdvisor ima filter postova i zaposlene koji prate komentare koji se čine neprikladnima za sajt. Ova struktura pregleda komentara uključuje neke korisnike i partnere koji rade na destinacijama koje se mogu rezervisati na sajtu, ali nije jasno kako se oni biraju, ističe „Biznis insajder“.

Izvor: Blic

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!