Prvi let od Britanije do Australije trajao 17 sati

Aviokompanija Qantas uspostavila je protekle noći direktan let na liniji Pert-London, koji je ušao u istoriju, jer su se putnici bez pauze vozili 17 sati.

Ovo je prvi put da su Australija i Velika Britanija povezane non-stop režimom u vazduhoplovstvu, a uzbuđenje u Qantasu je veliko.

Poslije 17-satnog leta Boing 787-0 Dreamliner je nakon pređenih 14.498 kilometara dotakao dno aerodroma u Hitrou u Londonu. Ovaj let dio je ambicioznog plana kompanije da ultra duge letove uvede kao redovne u svoj raspored.

Raniji Qantasovi letovi od Australije do Velike Britanije išli su takozvanom „kengur rutom“ i uključivali četiri dana i sedam zaustavljanja. Na ovom posljednjem bilo je više od 200 putnika i 16 članova posade.

Dreamliner kojim su se vozili ima unaprijeđen kvalitet vazduha i snižen nivo buke u kabinama kako bi se minimizirala neugoda koju prate dugi letovi.

Novim rekordom potučen je onaj koji je dotad držala kompanija Qatar Airways na letu iz Dohe do Oklanda. I kompanije Emirates i United Airlines imaju non-stop letove na kojima se pređe više od 14.000 km.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!