Šta u inostranstvu nikako ne biste smjeli da radite

pexels-photo-346768-cover.jpeg

Ako planirate da uskoro otputujete u inostranstvo i odmorite se od svakodnevnih obaveza vezanih za posao, porodicu ili školu, valjalo bi da se upoznate sa nekim pravilima ponašanja u stranim zemljama koja odstupaju od onoga na šta ste navikli u Crnoj Gori.

1. U Japanu nemojte da ostavljate bakšiš

Japanci takav gest smatraju degradirajućim.

2. U Rusiji se ne treba osmjehivati ljudima koje ne poznajete

Osmijeh za Ruse predstavlja znak iskrene sklonosti ka nekoj osobi i ako primete da im se osmjehujete iako prethodno niste bili u nikakvom bliskom odnosu, ocijeniće vas za plitku i izvještačenu osobu kojoj se ne može vjerovati.

3. Kinezi će se uvrijediti ako pojedete cio obrok sa tanjira

Oni smatraju da na taj način pokazujete da domaćini nisu spremili dovoljno hrane. S druge strane, podrigivanje je sasvim u redu, šta više, ono označava da ste uživali u obroku.

4. Ne zaboravite da se pozdravljate u Francuskoj

„Bonjour madame/monsieur“ bi trebalo da budu vaše prve riječi u svakoj interakciji sa ljudima u Francuskoj. U suprotnom će misliti da ste nadmeni i nekulturni.

5. Ne pričajte sa rukama u džepovima u Njemačkoj

Njemcima ćete odmah zapasti za oko ako se ne držite ovog pravila i etiketiraće vas kao neučtivu osobu koja nema poštovanja prema drugim ljudima.

6. U Irskoj je ljubazno sjesti na suvozačevo mjesto tokom vožnje taksijem

Kod nas vam taksisti neće uzeti za zlo ako sjednete na zadnja sjedišta umjesto na suvozačevo mjesto. U Irskoj, s druge strane, vozači očekuju da uvijek sjednete pored njih.

7. U Južnoj Americi nikada nemojte da umjesto SAD kažete „Amerika“

Južnoamerikanci ne gledaju blagonaklono na upotrebu riječi <em>Amerikaem> za SAD. Uostalom, zar Ameriku ne čine i južni i sjeverni kontinent, a ne samo jedna država u Sjevernoj Americi.

8. Ne otvarajte odmah poklon u Indiji

Ako ne želite da vas Indijci vide kao pohlepnu osobu, uzdržaćete se od otvaranja poklona istog trenutka kada ste ga primili.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!