Veliki kruzeri biće udaljeni od Venecije

#Venecija

Vlada Italije i zvaničnici Venecije postigli su danas dogovor o planu za blokiranje prolazaka velikih kruzera u vodama kod Trga Svetog Marka u Veneciji, zbog čega će biti preusmjereni na obližnju industrijsku luku.

Foto: Beta/AP

U okviru dogovora koji je postignut poslije višegodišnje debate još nijesu usaglašenji finalni detalji, piše AP, dodajući da su zvaničnici vodili računa o balansu između zabrinutosti za delikatan ekosistem Venecije i za radna mjesta, pored ostalog, u turizmu.

Ministar saobraćaja Italije Gracijano Delrio rekao je da će kruzerima naposletku biti zabranjen pristup venecijanskom kanalu Đudeka i oblasti kod Trga Svetog Marka, prenijela je agencija Ansa.

Foto: Beta/AP

Delrio je rekao da će plan postepeno biti sproveden u fazama tokom narednih tri do pet godina i da će sva plovila težine preko 55.000 tona morati da budu preusmjerena sjeverno od grada Margera.

Odluka je donijeta nakon pritužbi lokalnih stanovnika i upozorenja Uneska koji je naveo da bi Venecija mogla da se nađe na listi „ugroženih“ lokacija.

Aktivisti za zažtitu životne sredine međutim smatraju da udaljavanje brodova od jednog dijela grada neće doprineti zaštiti delikatnog ekosistema Venecije, prenijela je italijanska agencija Ansa.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!