Za 2018. u planu ture na olupine Titanika

#LosAnđeles #100Godina

Putovanje na najpoznatijem brodu na svijetu, Titaniku, 1912. godine je za taj period bilo vrhunsko i luksuzno. Više od jednog stoljeća kasnije, još uvijek je. Naime, putnička kompanija iz Londona Blue Marble Private od 2018. kreće s putničkim turama na olupine Titanika, a turisti će ponovo dobiti priliku da vide kako izgleda njegova paluba.

.

Interes za najpoznatiju pomorsku katastrofu 20. vijeka pokazao se od kada su Robert Ballard i njegov tim otkrili ostatke Titanika prije skoro 32 godina. Međutim, ovo bi mogla da bude jedna od posljednjih prilika da se posjeti.

Studija urađena prošle godine je pokazala da bi bakterija extremophile i dalje mogla da uništava ono što je ostalo od čuvenog brodoloma prije više od 100 godina i za 15 do 20 godina uništiti sve ostatke Titanika.

Londonska kompanija Blue Marble Private u maju 2018. godine planira da pošalje prve putnike na ronilačke ture na potopljeni brod, prenosi CNN.

Ture će trajati osam dana, a polazna tačka biće kanadski Njufaudlend. Putnici će do olupine, koja se nalazi na dubini od 3.800 metara, ići u minijaturnim podmornicama od titanijuma konstruisanim posebno za tu namjenu. U podmornice će moći da stane samo tri osobe.

Cijena ture je veća od 105.000 dolara po osobi i prva je već rasprodata. To je gotovo dvostruko veći iznos nego što su do 2012. koštale ronilačke ekspedicije na olupinu koje je organizovala kompanija Deep Ocean Expeditions, ali iz Blue Marble Private poručuju da je njihova cijena zapravo današnji ekvivalent iznosu od 4,350 dolara, koliko je koštala karta prvog razreda za putovanje Titanikom 1912. godine.

Putnici bi trebalo da rone tri dana, a uroni će trajati po tri sata. Na toj dubini vidjeće čudna, luminiscentna bića koja žive na dnu okeana, ali i ostatke potopljenog broda i mnoštvo predmeta koji su se nalazili na njemu. Najzanimljivije će vjerovatno biti istraživanje olupine broda dugog 269 metara, njegovih paluba, masivnih stepeništa i mosta na kojem je kapetan Titanika potonuo s brodom.

Osnivačica kompanije Blue Marble Private, Elizabet Elis je kazala da će nakon rasprodate misije u maju 2018. godine nove ture početi u ljeto 2019., a rezervacije za te termine već je počela da nudi i kompanija za luksuzna putovanja i usluge Bluefish iz Los Anđelesa.

Na putovanje Titanikom 1912. godine krenulo je stotine ljudi koji su se ukrcali u Sautemptonu u Velikoj Britaniji.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!