Aveiro je skriveni dragulj Portugala

Sofia-na-Australia_Aveiro_6.jpg

Venecija, poznata kao “Kraljica Jadrana”, “Grad vode”, “Grad mostova” i “Grad svjetlosti”, se često smatra najljepšim gradom na svijetu.

I vjerovatno su zbog nje slični dragulji Evrope bačeni u sjenku i daleko manje poznati.

Ovog puta vas vodimo do portugalskog grada Aveiro koji mnogi još od davnina zovu Portugalska Venecija.

Uske ulice, šarene zgrade koje se nalaze pod UNESCO-vom zaštitom, rive, pješčane plaže i prijateljski nastrojeni stanovnici su samo neki od aspekata koji definišu Aveiro, “Skriveni dragulj” Portugala.

Industrijska metropola, ali i prekrasan gradić, Aveiro je izgrađen na mrežama kanala zbog čega ga svi i porede sa Venecijom.

Aveiro se nalazi u zapadnom dijelu Portugala, udaljen 260 kilometara sjeverno od Lisabona. Područje grada je bilo naseljeno još u vrijeme praistorije, a današnje naselje je nastalo u 10. vijeku.

Mauri su ga napali i držali pod okupacijom do 11. vijeka, nakon čega je postao popularan kod portugalske kraljevske porodice.

U gradu živi oko 73.000 stanovnika. Iako nije poznat kao Venecija, i Aveiro svake godine posjeti veliki broj turista koji mogu uživati u znamenitostima grada kao što su katedrale, kanali i plaže poluostrva de São Jacinto.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!