Baobab izumire alarmantnom brzinom

Staro afričko baobab drveće, uočljivo po svom nabubrelom deblu, poznato kao „drvo života“ izloženo je novoj misterioznoj prijetnji zbog koje su neka od najvećih i najstarijih stabala naglo izumrla posljednjih godina.

Foto: Beta/APFoto: Foto: Beta/AP

Devet od 13 najstarijih baobaba, starih između 1.000 i 2.500 godina, osušila su se posljednjih desetak godina prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu „Nejčer Plants“ (Nature Plants).

Naglo izumiranje se događa u razmjerama bez presedana, navodi se u studiji.

Sumnja se da na to utiču klimatske promjene s porastom temperature i sve većom sušom, ali nije definitivno utvrđen uzrok.

Drveće izumire u afričkim zemljama Botsvani, Namibiji, Južnoj Africi, Zambiji i Zimbabveu.

Naučnici vide vrlo malo mladog drveća ove vrste u pogođenim oblastima dok starije drveće izumire.

Drveće koje se suši je na južnom obodu oblasti gdje se nalaze baobabi, rekao je Stiven Vudborn iz južnoafričke Nacionalne fondacije za istraživanje i autor studije.

Foto: Beta/APFoto: Foto: Beta/AP

On je rekao da se vjeruje da se pomjera klimatska oblast u kojoj ovo drveće raste, tako da se ne misli da se radi o opštem izumiranju baobaba. Smatraju da se radi o pomjeranju mjesta gdje rastu pod pritiskom klime.

Baobabi se nalaze u vrućim suvim djelovima južnoafričke savane i često se nalaze u oblastima gdje se kreću slonovi, nosorozi i druge divlje životinje. Slonovi pomažu da se razmnožava drveće.

Baobabi su kultni za ovaj dio Afrike zbog veličine, oblika i starosti.

Ovo drveće skladišti velike količine vode u svom stablu i granama što im daje nabubreli izgled. Veliko drveće može da drži do 140.000 litara vode upijene tokom kišne sezone. Žedni slonovi često skidaju koru i drvo baobab drveća da dođu do vlažnih djelova.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar