Da li je kafa loša po naše kosti?

#Kafa

Ispijanje mnogo kafe povezano je sa uvećanim rizikom od preloma kostiju i razvojem osteoporoze u nekim studijama. Da li je kafa zaista loša po naše kosti? Neke od studija potvrdile su povezanost kafe i slabijih kostiju, ali postoje i one koje odgovorno tvrde da je ovo nategnuta teza.

,,Ne bih brinuo oko toga”, kaže doktor Robert Reker, direktor Istraživačkog centra za osteoporozu na Univerzitetu u Omahi.

-Ogromne studije u različitim zemljama, sprovedene na nacionalnom nivou, nijesu pronašle dokaze o uvećanju broj preloma zbog kafe.

Na primjer, studija u Švedskoj, koja je uključivala više od 61.000 žena u roku od dvije decenije, pokazala je da pijenje četiri šoljice kafe ili više, vrlo malo utiče na promjenu gustine kostiju, ali nije dokazano da je došlo do uvećanja rizika od preloma.

Magazin ,,Food and Chemical Toxicology” je ove godine, sistemskom analizom podataka iz različitih studija zaključio  da čak do osam šoljica kafe dnevno ne može da se poveže sa zabrinutošću u vezi sa rizikom od preloma i padova, naročito kod zdravih odraslih osoba koji unose dovoljno kalcijuma.

Preporuka je da da žene starosti od 51 od 70 godina unose 1.200 miligrama dnevno kalcijuma, a muškarci do 1.000 miligrama.

Može li onda da pijenje kafe vodi do gubitka kalcijuma?

Istina je da kako se uvećava unos kofeina, povećava se i izbacivanje kalcijuma kroz urin, kaže profesor Koni M. Viver. Ali, što se više izbacuje, više će biti absorbovan iz bilo kojeg izvora kalcijuma koji unesu, dodaje on.

To znači da, kaže doktor Viver, treba da se zabrinu isključivo oni koji ne unose dovoljno kalcijuma u organizam.

Izvor: Nedeljnik.rs

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!