Da li ste čuli za Pitagorinu čašu?

#Zanimljivosti #PitagorinaČaša

pit.jpg

Antičkog filozofa i matematičara Pitagoru znamo po čuvenoj teoremi. A da li ste čuli za Pitagorinu čašu – simbol umerenosti?

Naime, Pitagorina čaša je bila namijenjena osobama koje piju vino. Čaša dozvoljava da se vino pije u umjerenim količinama. Ukoliko bi se čaša prepunila tj. ukoliko bi osoba bila pohlepna, sav sadržaj bi se prosuo odnosno iscurio kroz rupu na stalku. Ova čaša je za cilj imala da promoviše jednu od tri vrline koje je promovisala Pitagorina škola – umjerenost. Ostale tri vrline su razboritost, pravednost i hrabrost.

Međutim, danas smo sve više svjedoci traganja za velikom srećom, velikim uspjehom, velikim zadovoljstvima. Stalno nam treba više. A što više imamo to više i želimo. I tako ulazimo u začarani krug u kom nam uvijek nešto nedostaje. Sve dok ne shvatimo da ono što nam nedostaje je upravo mjera.

Pročitajte još:   Čuvena karta svijeta, vrijedna milione je čist falsifikat

Upravo zato, Pitagorina čaša potvrđuje i definiciju toksikologije koja kaže da je „količina ta koja određuje da li je neka supstanca otrov ili lijek“. Zašto je umjerenost važna? Zato što je upravo ona jedan od preduslova unutrašnje ravnoteže, spokoja, radosti i sreće. Bogatstvo je u mjeri.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!