Danas je Tomina nedjelja i otvorena su vrata raja: Ovaj dan zove se i „Mali Uskrs“, a jednu stvar morate da uradite

Spc.rs, Telegraf

#Tomina #Nedjelja
Tomina nedjelja, osmi dan nakon Vaskrsa, posvećena je svetom apostolu Tomi. Tomina nedjelja poslednji je dan vodene, prazne odnosno trapave sedmice.

U danima između Vaskrsa i Tomine nedjelje vrata raja su otvorena i smatra se da onaj ko tad umre ide pravo u raj. Vjeruje se da se ta vrata zatvaraju danas.

Kao i svaka nedjelja i ova je dan za odmor. Naziv je dobila po apostolu Tomi. Po biblijskom učenju, Isus Hristos se po vaskrsnuću javio svojim učenicima, ušavši kroz zatvorena vrata. Osvjedočivši se u njegovo vaskrsnuće, ova jedanaestorica su to ispričala dvanaestom, Tomi, koji je u trenutku Isusovog javljanja bio odsutan, ali on im odgovori: „Ne vjerujem, dok to ne vidim.“

Osmog dana po Vaskrsu je Isus Hrist ponovo došao među svoje učenike, zatekavši ih sve na okupu i prekorio Tomu što nije odmah u njegovo vaskrsnuće povjerovao. Otuda je Toma, čije ime na jevrejskom znači Blizanac, dobio nadimak Nevjerni.

Od Tomine nedjelje se opet obavljaju molitve za umrle, nakon prekida unutar perioda koji je počeo od Lazareve subote. Na dan posle Tomine nedjelje, prvi ponedjeljak posle Vaskrsa, Pobusani ponedjeljak, u narodu poznat kao „Vaskrs za mrtve“, obilježavaju pravoslavni vjernici.

Oni na deveti dan od stradanja Isusa Hrista izlaze na groblje i uz molitve pominju pokojnike, služe se parastosi na grobljima, čime živi kao da čestitaju svojim pokojnim rođacima i prijateljima radosni praznik Vaskrsenja Hristovog.

Sjutra se na groblje nose jaja koja su ofarbana ili u petak, ili se farbaju danas.

Telegraf.rs

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!