DO SADA NEVIĐENA: 3D snimak galaksije u kojoj je i naš Mliječni put

By Suzana Kapetanović

0509galaksija


S
kup galaksija koje su naučnici uspjeli da prikažu 3D animacijom potpuno će vas oduševiti i prikazati vam Zemlju iz perspektive koju još niste vidjeli.

Znate li šta je Laniakea? Velika većina stanovnika Zemlje nikada nije čula ovo ime, a kamoli pomislila da je u pitanju galaksija u kojoj se nalazi i Mliječni put.

Naime, naučnici su ogromnoj super-grupi galaksija dali upravo ime Laniakea. Oni su uspjeli da je prikažu pomoću 3D animacije, a rezultat je nevjerovatan.

Riječ Laniakea na havajskom jeziku znači beskrajni raj, što je prikladan opis za strukturu staru 500 miliona svjetlosnih godina, koja sadrži preko 100.000 galaksija i teži kao nekoliko milijardi sunaca.

0509sazvezdje
Naučnici odavno znaju da se galaksije uvijek grupišu i da nisu raspoređene bez reda. U najvećem broju slučajeva galaksije su nanizane kao biseri. Na mjestima na kojima se presjecaju formiraju ogromne super-grupe galaksija čije kretanje zavisi od gravitacije.

Mliječni put nalazi se na rubu jedne takve super-grupe. U Laniakei galaksije se kreću ka regionu koji se zove veliki Atraktor, a koji predstavlja centralni gravitacioni dio.

Istraživači su Mliječni put uspeli da pronađu pomoću pejzaža dolina, brda i vode, a koji su snimljeni na površini Zemlje, kao pomoću kretanja unutar galaksije.

foto: telegraf.rs

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!