Događaji koji su obilježili 14. novembar

#Zanimljivosti #Događaji #Istorija

time-7-1.jpg

1885. SUKOB ZBOG KRŠENJA ODLUKA BERLINSKOG KONGRESA

Srpsko-bugarski rat

Srpsko-bugarski rat za povod je imao ujedinjenje Kneževine Bugarske i Istočne Rumelije, koje je izvršeno kršenjem odluka Berlinskog kongresa. Smatrajući da je to poremetilo ravnotežu na Balkanu, kralj Milan je pritiskao na bugarsku diplomatiju, a kada mu to nije urodilo plodom, odlučio je da cijelu stvar riješi ratom. Međutim, bolje naoružana i uz to bolje motivisana bugarska vojska izvojevala je pobjedu na Slivnici, da bi ubrzo potom prebacila rat na teritoriju Srbije, što je dovelo do pada Pirota i povlačenja srpske vojske sve do Niša. Neočekivani uspjesi bugarske vojske primorali su velike sile, u prvom redu Austrougarsku, da se uključe u posredovanje oko potpisivanja primirja. Mir je zaključen u Bukureštu 3. marta 1886. godine.

1762.Vođa Prvog srpskog ustanka

Rođen Karađorđe

Đorđe Petrović Karađorđe rođen je u Viševcu. U istoriji je upamćen kao vođa Prvog srpskog ustanka i rodonačelnik dinastije Karađorđevića. Pred kraj Austrijsko-turskog rata 1787. godine počeo je da ratuje na strani Austrije protiv Turaka. Kao podoficir ratovao je ne oklijevajući da se ogleda sa neprijateljem i ubija ugledne turske junake. Sredinom 1791. zaključen je mir kada je dobio unapređenje i medalju za hrabrost i odmetnuo se u hajduke, gdje je predvodio veliku hajdučku družinu. Ubijen je 1817. godine.

1838. Hrvatski pisac i jezikotvorac

Rođen August Šenoa

August Šenoa bio je hrvatski romanopisac njemačko-češkog porijekla, pripovjedač, pjesnik, kritičar i feljtonista. Smatra se najuticajnijim i najplodnijim hrvatskim piscem XIX vijeka i istinskim tvorcem moderne hrvatske književnosti. Prvi je pravi hrvatski romanopisac, autor je opsežnog korpusa romana, toga egzemplarnoga žanra savremene literature, inovator proze i tvorac razvijenoga urbanog jezičkog standarda. Često je naglašavana i njegova uloga kao jezikotvorca, čovjeka koji je više učinio za elastičnost i izražajnost savremenog hrvatskog jezika od legije rječnikopisaca i purističkih savjetodavaca. Umro je 1881. godine.

1840. Začetnik impresionizma

Rođen slikar Klod Mone

Klod Mone bio je najdosljedniji impresionistički slikar. Impresionizam je dobio ime po njegovoj slici “Impresija, rađanje sunca”. Godine 1845. njegova porodica se preselila u Avr u Normandiji. Tu je kao mladić počeo da radi karikature koje je izlagao po izlozima prodavnica. Ubrzo ih je zapazio lokalni slikar Ežen Buden, zainteresovao se za mladog Monea i počeo da ga vodi sa sobom kad god bi išao da slika pejzaže. Mone je smatrao da mnogo duguje ovom majstoru, i uvijek je govorio: “Ako sam postao slikar, za to treba da zahvalim Budenu”. Umro je 1926. godine.

1922. Boden Butros Butros Gali

Butros Butros Gali egipatski je diplomata i šesti generalni sekretar Ujedinjenih nacija koji je na dužnosti bio od 1992. do 1996. godine. Bio je profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Kairu. Autor je mnogobrojnih naučnih radova. Biran je na mnoge položaje u egipatskoj administraciji, a bio je i ministar inostranih poslova, sve do izbora za generalnog sekretara UN.

1996. Rođen Borna Ćorić

Hrvatski teniser u julu 2014. Umagu obezbijedio je svoj prvi nastup u četvrtfinalu nekog ATP turnira. Na prošlogodišnjem turniru u Bazelu i pobijedio Gulbisa i Golubjeva, u borbi za polufinale pobijedio je Rafaela Nadala u setovima.

Izvor: Cafe Del MontenegroŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!