Gondole, simbol Venecije star čitav milenijum

#Zanimljivosti #Gondole #Italija #Venecija

weekend-venise-gondoles-opera-5.jpg

Gindole, crni dugački čamci koji plove Venecijom, dugačke su 11 metara, a teže 600 kila. Zahvaljujući svom asimetričnom obliku, njima može upravljati samo jedan čovjek s jednim veslom. Elegantni, tanki, dugački čamci privlače pažnju svih turista koji posjete ovaj grad na vodi.

Gondole na venecijanskim “ulicama” plove već čitav milenijum jer se prvi zapisi o njima spominju još u 11. vijeku, a u 15. vijeku pojavljuju se na slikama italijanskih umjetnika.

Kako je grad izgrađen na nekoliko ostrva, najlakši oblik prevoza bio je čamcima. A gondole su bile najprihvatljivije zahvaljujući svojim manevarskim mogućnostima i brzini.

U 17. vijeku upotreba gondola bila je poprilično raširena i bilo ih je oko 10 hiljada. Venecijanci danas koriste vodene taksije za prevoz, a gondole, kojih je sada manje od 500, koriste uglavnom turisti.

Osim tih turističkih postoje i “trajektne” (ferry) gondole za prelazak Grand Canala. No, ove turističke u poređenju s njima djeluju poput luksuznih automobila, a dolaze sa svim dodacima kako bi doživljaj putnika bio što bolji.

Specifičnog su dizajna. Na prednjem dijelu imaju željezni vrh u obliku slova S koji predstavlja oblik Grand Canala, dok svaki od 6 zubaca predstavljaju 6 predjela Venecije, a malena arkada iznad most Rialto.

Praktična svrha tog željeznog vrha protivteža je gondolijeru koji stoji na zadnjem dijelu gondole.

Crni dugački čamci napravljeni su od 280 dijelova od različitih vrsta drveta. Prema lokalnom zakonu, gondolijer može biti samo osoba rođena u Veneciji.

Gondole su uvijek su bile romantične i privlačile parove, a nekada su imale i kabinu koja je omogućavala privatnost pri ljubavnim susretima.

Za izradu nove gondole potrebna su oko 2 mjeseca, a njihova cijena kreće se od 20 hiljada eura pa naviše.

Možda to objašnjava što cijena pojedinačne vožnje za turiste nije ispod 80 eura po satu.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!