Gradi se prvi plutajući grad na svijetu

Ambiciozni planovi, koji se tiču izgradnje grada usred mora sa kućama, kancelarijama i restoranima, počinju da se realizuju.

Foto: youtube/printscreen

Ideja izgradnje samoodrživih, autonomnih gradova u međunarodnim vodama za korak je bliža realizaciji.

Pilot-projekat koji je počeo da se sprovodi u Francuskoj Polineziji biće prva „plutajuća zajednica“ i planira se da bude gotov do 2020. godine. Ovaj grad moći će da primi 300 ljudi.

Džo Kvirk, predsjednik Instituta Sistading, u nedavnom intervjuu govorio je o svojim planovima za gradove na okeanu koji će biti oslobođeni ograničenja svjetskih vlada.

„Ako biste mogli da imate plutajući grad, to bi već bila država u nastajanju“, rekao je Kvirk ističući svoju razočaranost trenutnim vladama koje ne postaju bolje, već su zaglavljene u prošlosti.

On na svoj projekat gleda kao na način da izbjegne ovaj sistem.

„Možemo da stvorimo različite vlade za različite ljude“, dodao je.

Za sada su spremni da sarađuju sa postojećim vladama kako bi mogli da naprave „poluautonomnu plutajuću Veneciju u raju“.

Ovaj plutajući grad biće smješten u „posebnoj ekonomskoj zoni“, omogućavajući institutu da realizuje neke od svojih ideja u relativno kontrolisanoj oblasti.

Inženjeri i arhitekte posjetili su lokaciju na kojoj će započeti projekat koji će koštati 167 miliona dolara, piše Independent.

Tim je sklopio dogovor sa državom da kreira „jedinstven upravljački sistem“ u „parčetu“ okeana na kom će otpočeti projekat.

„Do 2050. godine želim da vidim plutajuće gradove, na hiljade njih, nadam se“, ističe Kvirk.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!